Margitsziget 2013

Tegnap az utolsó pár kockát is elfotóztam a Margitszigeten, így este hozzájutottam egy pár fotóhoz Benedekről és néhány egyéb dologról. A gépben Foma PAN 100 film volt amit 20C-on 7:00 percig hívtam a szokásos 1:50 arányban felhígított Rodinalban. Érdekes módon az eredmény meglehetősen szemcsés lett főleg a kék árnyalatokban. 
Ha bárki tudja, hogy hogyan függ a szemcsézet a színtől és az expozíciós időtől, nehogy visszatartsa magát…
Margitsziget 2013
Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1383

3 hozzászólás

  1. Én még sosem hívtam Rodinalban, de annyit tudok róla, hogy ez egy kontrasztos hívó, ami éles negatívot produkál, ezzel együtt nagyobb szemcse méretet is.
    Én foma 100-at csak roll méretben használtam, kodak xtolban hívtam, de még belenagyítva sem látszik semmi szemcsézet.
    A negatív szemcsézettsége függ a film méretétől (35mm, 120, síkfilm) a hívó fajtájától és a hívás idejétől is.
    A fotón látható kép enyhén túlhívottnak tűnik nekem, ilyenkor a szemcsézettség megnő, kontrasztosabbá válik a negatív, és összeszűkülnek a tónustartományok, a feketék bebuknak. Rodinál esetében ez jelentős szemcse méret növekedést eredményez. Ha ultra finom szemcsézetet és óriási tónusátfogást akarsz, akkor próbáld ki az ilford perceptolt. Nekem bevált, igaz, a film névleges iso értéke a felére csökken ebben a hívóban, tehát a 100-as filmet iso 50-re állítva fotózza el az ember.

  2. Ha az ember meg kontrasztos fényviszonyok között, tehát erős napsütésben fotózik, akkor a gyári hívásidőnél 1-1.5 perccel rövidebb ideig hívja a filmet, így alacsonyabb kontrasztot kap, megmaradnak a tónusok, nem bukik be, ég ki a negatív, és a szemcsézet is kisebb lesz.

  3. Köszönöm a tanácsokat. A Rodinal mellesleg tényleg keményre hív, de azt speciel szeretem :)

    Ezen a képen nem is zavar annyira a szemcsézet, de más fotókon (valóban a napsütéses képek esetén) főleg az égen elég durva a helyzet. Sajnos a 35mm-es film esetén elég nehezen tudom megoldani, hogy az összes fotó ugyanolyan fényviszonyok között készüljön el, szóval a hívás mindenképp kompromisszum, de majd azért kicsit rövidebb idővel fogok próbálkozni legközelebb.

Comments are closed.