Az ország háza – trükkök a fakítófürdő körül

Előző bejegyzésemben ígértem képeket és mint minden képsorozatnak ennek is története van. Természetesen technikai. Ha színes filmmel dolgozol és pontos reprodukciót szeretnél nagyon pontosan be kell tartani az előírásokat. Erről egy korábbi bejegyzésben már írtam. Azonban ha kicsit kísérletezőbb kedvű vagy…

Nos ebben az esetben megpróbálkozhatsz lejárt filmmel vagy (vagy ahogy én ebben az esetben csináltam és) az úgy nevezett bleach bypass technikával.


Fontos, hogy csak olyan képekkel kísérletezz, amit nem sajnálsz kidobni, mert pár tekercset biztos, hogy ki kell majd hajítanod a szemétbe!

Nekem a fakítás teljes elhagyása nem jött be, gyakorlatilag átlátszatlan filmet eredményezett. Valószínűleg nagyítani lehetett volna róla (jó hosszú expozíciós idővel), de a szkenner nem tudta átvilágítani. Ezért ezt a tekercset már a négy perc helyett csak két és fél percig hagytam a fakítófürdőben.




Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1383