A tökéletes fotóstáska keresése

Elöljáróban csak annyit, hogy mint minden mérnöki tevékenységben, a fotóstáska tervezésében is rengeteg kompromisszumot kell kötni. Az igazi fotós onnan ismerszik meg, hogy élethossziglan keresi az igazi settáskát. És persze mindenkinek mások a preferenciái és más dolgokból hajlandó engedni.


Lássuk szerintem mit kellene tudnia egy jó fotós táskának:

  • védelmet nyújtani az eszközöknek kisebb ütődés és egyéb traumákkal szemben
  • bele kell férnie:
    • 1-2 váznak vagy kompakt fényképezőgépnek (ez nálam általában valamelyik tükörreflexes és mondjuk a Zorkij vagy a Weltax
    • egy tele és egy normál vagy nagyátószögű objektívnek
    • vakunak, vakukioldóknak, fényterelőnek, tépőzáras ízének, 
    • pótelemeknek, töltőknek, mindenféle egyéb apró szaroknak, mint szűrők filmek, stb.
    • szendvicseknek, pulcsinak vagy esőkabátnak
  • nem szabad üvöltenie, hogy lopjál el
  • kényelmesen viselhetőnek kell lennie
  • jó, ha nem kell letenni mielőtt fotózni akarsz.

Lássuk, hogy mi a választék:

  • kocka fotóstáska főleg fekete színben – volt, jó is volt, de nagyon messziről látszott rajta, hogy drága eszközök vannak benne. Volt benne sötétkamra is, egy fekete textil rész az egyik zsebébe csomagolva, amibe be tudtad dugni a kezed és ha beleraktad a gépet a beakadt filmmel, úgy tudtad kivenni, hogy nem kapott fényt.
  • hátizsák – ilyen is van, otthon ebben tartom a cucc nagy részét (meg az asztalon és egyéb helyeken) egyetlen komoly hátránya, hogy le kell venni, ha fotózni akarsz, letenni valahová, utána meg felvenni. Réka zsákjáról itt olvashatsz.
  • biciklis futár táska – vállon átvetve hordható, nem néz ki fotóstáskának. Most ilyeneket nézek, mert nem kell levenni amikor fotózol vagy csak felszállsz a buszra. Ezekkel az a baj, hogy amelyikbe beleférne egy tükörreflexes váz mellé egy zsemle is, azt aranyárban mérik. Csikós Gábor táskája itt.
  • tetszőleges hátizsák (vagy táska), benne vastag kötött sapkába bugyolálva a fotósfelszerelés – jelenleg ezt a módszert használom :-) Hátránya ugyanaz mint a fotós hátizsáknak, csak jobban pakolható ha kevesebb felszerelést akarok vinni.
  • ugyanez a sapka helyett direkt fotósoknak gyártott táska belsővel. Ez a másik amit most fontolgatok, mert talán jobban véd mint a sapka és olcsóbb mint a vállon átvethető táska, ami van egy A.-nak amit el tudok kuncsorogni adott esetben. Amúgy, ha időm engedi ennek az elkészítését majd közlöm a barkács rovatban is, feltéve, hogy megcsinálom.
Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1383

8 hozzászólás

  1. Ugyanilyen gondolkodas vitt engem a Lowepro Slingshothoz. Erdemes megnezni, a koncepcio szerintem remek, bar egy darabig el kell jatszanom a zsinorokkal mig egy kenyelmes viselesi beallitast talaltam…

  2. én magam terveztem és csináltam a táskámat. nem túl nagy, de egy átlagos sétára megfelel. katonai kenyértáskába ilyen keményebb hungarocell-szerűséget vágtam amit aztán belevarrtam zsákszövetbe.a belsejében tépőzáras az elválasztó, azaz változtathatom a méretét annak, hogy mit rakok bele. van benne hely pl. egy váznak és 3 kisebb objektívnek vagy vakunak. kis zsebek vannak a memóriakártyáknak.

  3. nekem egy 2in1 megoldásom volt, mert volt egy komolyabb félvállas futárhátizsákom (bagaboo workhorse) és abba raktam bele egy lowepro nova (pontos típusra nem emlékszem már) fotós táskát.
    elfért minden, kényelmes volt, jól lehetett pakolni, szeparálni, előszedni, stb.
    mondjuk ha az össz árát nézem, akkor nem olcsó megoldás, de praktikussgban szerintem csak egyedi gyártású hátizsák verheti meg.

  4. Sokáig nézegettem fotós hátizsákokat, végül vettem egyet, de már tudom, hogy el fogom adni. A fotós zsákok többségébe a felszerelés fér, a túracucc nem (esőkabát, pulóver, szendvics, csoki, kulacs, pótzokni, néha cserecipő). Ezért aztán a kisebb táska + hátizsák lett a megoldás. Mivel kefejezetten fotós túrára nem szoktam menni, a felszerelés eleve korlátozott (a 17-70 leggyakrabban elég), de két objektívnél amúgy sem kellett eddig több.
    De van még hova egyszerűsödni.
    Hétköznapi esetben is hasonló a helyzet: a táskában (hátizsákban) nem csak a fotós cuccnak kell a hely.

  5. Örök gond… a szendvics, pulcsi, kis törülköző…
    Az nem fér már el sehogy…
    Marad a nagy Lowepro… :(

    P.s.: baratnom egyedi taskakat keszit, ha erdekel irj.

  6. @macskafaraok: egyetértek. Amúgy a barátnő által gyártott táskákról van valami plusz infó? Fotók, ilyesmi?

Comments are closed.