Neked milyen? – Végső értékelés

Mielőtt belevágnék a száraz tények ismertetésébe, engedjetek meg nekem egy-két személyes megjegyzést. A sorozatot készítésének az volt az elsődleges célja, hogy segítsen a kezdőknek a gép választásban, úgy hogy ne csak az én érveim hangozzanak el. Ennek járulékos következménye ez az értékelés, amivel nem kevés időt töltöttem.

Szántai Gábor a spottr megjegyzések között azon kesergett, hogy milyen sok megjegyzés érkezett erre felszerelés fetisiszta kérdésre, bezzeg senki nem szól hozzá egy fotózással kapcsolatos kérdéshez. Ez tényleg szomorú és nem véletlen, hogy ezen a blogon egy jó ideje nem olvashattok ilyen jellegű újdonságokról.  Most azonban örültem, hogy a sok megjegyzésnek és remélem, hogy így legalább a statisztikával nem fogok nagyot hazudni.

Mielőtt azonban bárki is kizárólag ennek a statisztikának az alapján döntene figyelmébe ajánlom a következő örökbecsű bölcsességet: Egyél tehénszart! Másfél milliárd légy nem tévedhet.


Ez a felmérés – amelynek adatai lentebb láthatók – egyrészt személyes megkeresésre, másrészt a spottr hét kérdésére adott válaszok alapján készült. Összesen 80db gép adatait értékeltem ki, amelyet ennél valamivel kevesebb személy használ, hiszen voltak olyanok akik több gépet is megjelöltek. Senki se gondolja, hogy a felmérés reprezentatív jellegű, azonban kiindulópontnak valószínűleg kiváló.

Az első két helyen végzett márka természetesen a Canon és a Nikon lett. Azoknak akik most törik vásárláson a fejüket, ez azt jelenti, hogy ha ilyen gépeket vesznek, nagy valószínűséggel lesz az ismerősök között valaki akinek ilyen van és kölcsön lehet kérni tőle dolgokat, esetleg tud segíteni,  ha kérdésed van. (A válaszadók között volt olyan, akinek egyenesen az volt a preferencia, hogy az ismerősei között több Nikon tulajdonos volt mint ahány Canon.)

A harmadik hely a Pentax-é, még ez is rendben van. A negyedik helyre meglepetésként a Zenit futott be. Ezt annak tudom be, hogy a spottr törzsközönsége durva hobbifotósokból áll (a szó jó értelmében), akiknek a kép készítésének folyamata is számít, nem csak a végeredmény.

A gépek néhány kivételtől eltekintve tükörreflexes gépek voltak. Ez szintén arról tanúskodik, hogy a megkérdezettek/válaszadók mindegyike elért egy szintet a fotózás (de legalábbis a felszerelés:) terén.

A legkedveltebb gép a Nikon D90 volt, ami után jócskán lemaradva következett a Canon 40D és a Nikon D300.

A megjegyzésekből az is kiderült, hogy felhasználók választását az első gépük márkája határozza meg, vagyis ha valaki új gépet vesz, majd minden esetben ugyanazt a márkát választja. Ez velem is így volt, bár én filmes Nikonról váltottam Canonra, azóta viszont ez már a második Canon váz. Ez a legtöbb esetben a meglévő kiegészítők magyarázzák, még akkor is, ha sok esetben az előző típus bizonyos kiegészítői nem használhatók az új típushoz, úgyhogy az újoncoknak az a tanácsom, hogy nagyon körültekintően válasszanak első gépet.

Ami számomra nagyon meglepő volt, hogy – főleg – a spottr olvasói között elég nagy a filmes gépet használók aránya. Ebbe persze belejátszik az is, hogy volt aki több gépet is megjelölt.

A következő szempont ami szerint kiértékeltem az adatokat, hogy a fényképezőgépek melyik (professzionális/baromi drága, félprofesszionális/nagyon drága, belépő színtű/elég drága) kategóriába tartoznak. Ebből a szempontból a félprofi vázak lettek az elsők.

Ezen felmérés alapján azt mondhatjuk, hogy az átlagos magyar hobbifotós fotós félprofi Canon digitális vázat használ. Ha te is ilyen akarsz lenni, tudod mit kell tenned :-)

Végezetül szeretném megköszönni mindenkinek, aki így vagy úgy segített elkészíteni ezt a felmérést, akár úgy, hogy nekem válaszolt, akár úgy, hogy a spottr-re írt megjegyzést. Minden jó ha vége van – mondotta Fülig Jimmy.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1383

9 hozzászólás

  1. Érdekesség kedvéért érdekelne, hogy mi alapján határoztad meg mely gép belépő/félprofi/profi, mert utóbbi időben ezek a határok úgy összemosódtak…

  2. @e1: igen ez nekem is problémás volt, főleg mert a Nikonokat nem is ismerem annyira. A Canonnál egyszerű a helyzet, mert 1, 2 és 3 számjegyűek a jelölések és így is vannak sorban: profi, félprofi, belépő. Az volt az ökölszabály, hogy ami full-frame-es az profi, ami kisméretű az belépő szintű. (Amúgy a gép új ára is viszonylag jól meghúzza a határokat, azt hiszem.)

  3. Szép kis statisztika!:)
    Ám fenntartom „ars poetica”-m gyanánt a következő elszólásom:
    -Nem mindegy milyen géppel csinálok szar képeket?-
    :)

  4. @Gabesz: Ezt pont tegnap beszéltük Tiborral, hogy lassan az lesz a trend, hogy direkt elrontott képeket fognak az emberek csinálni, mert a gép már nem csinál olyat :-)

  5. Hehe, ez vicces lesz akkor minden bizonnyal :)
    Ezek szerint én a belépő kategóriába tartozom.
    Érdemes lenne egy olyan diagramot is készíteni, amin az obik látszanak, az is sokatmondó lehet. Bár persze vannak tippeim, hogy melyek nyernének.
    Tök jó ez a blog, adom is tovább. :)

  6. Az objektívek kiértékelését feladtam, mert nagyjából mindenkinek más volt a kedvence. Majd még lehet, hogy nekidurálom magam, de nem igérhetek semmit.

  7. kicsit meglepett, hogy senki sem fotózik olympus géppel. pedig nagyon jó az ár-teljesítmény viszonylatban.

    én második gépként használom, amióta leváltotta a sigma sd15.

    csak nem akartam direkt kétféle szinte különlegességnek számító gépet megjegyezni a spottr-on;)

  8. nem csak itt látom azt, hogy a fotósok 70 százaléka profibb géppel fotózik, mint amilyenre szüksége van.
    Ami persze nem baj, de azért Győzikét is megmosolyogtam a Ferrarijában :)

Comments are closed.