Újabb analóg képek

A fizikusok azt mondják, hogy az a kísérlet jó, amiben egy kivételével az összes paramétert állandóan tudjuk tartani. Ha a laborálással kísérletezik az ember, akkor első körben jól exponált képekre van szükség. Sokáig fontolgattam, de a végén vissza/kölcsönkértem apukámtól a szekrényben porosodó Nikon F50-est.

Befűztem egy Ilford PAN 100-as filmet és elmentem fotózni. Többször. Ez nálam meglehetősen sokáig tart, most is egy hét kellett mire mind a 36 kockát leexponáltam, de tegnap végre ki lehetett szedni a filmet a gépből.

Horgászhely

1. lépés, az előhívás:  egyszeri és megismételhetetlen, ha ezt elrontod, nem lehet korrigálni. Ezért ezt először érdemes a szakirodalomnak megfelelően csinálni. (Ez az anyag kicsit sötét és nagyon kontrasztos lett, pont ahogy szerettem volna. A képeket csak beszkenneltem, nem állítottam rajtuk semmit digitálisan.)

A szakirodalom szerint, a fent említett filmet Rodinal hívóval 1:50-es higítási arány mellett 20 Celsius fokon 15 percig kell hívni, ami meglehetősen sok idő, viszont cserében nem látható grain a kockákon. Az előhívásra vannak mindenféle szertartások, de valójában az a lényeg, hogy időnként mozogjon a vegyszer, hogy mindig friss hívó kerüljön a film felületére.

Amúgy az én hívótankomat nem is lehet megrázni, mert akkor kifolyik belőle a lé, csak tekergetni lehet a tetején az orsó tengelyét. Szóval én nem igazán tudok vuduzni előhívás közben, viszont az első percben végig forgattam az orsót, a többi időben fél percenként egyszer jól megtekertem, de ezt sem kell száz százalékig komolyan venni.

Ezek után, hívó le 1,5%-os ecetsav 2 percre be, mint stopfürdő. Pipec akkor lesz, ha majd a citrompótló tablettákat is beleoldom és ez nem vicc!  A stopfürdő után jön a fixír (Orwo/Calbe A300), 6,5 percig, majd 5-10 perc mosás és a végén egy csepp sampon a vízbe, hogy cseppmentesítsen. Ebben ázik egy kicsit, majd kiakasztva megszárad. Ezek után már csak a darabolás és a szkennelés van hátra.

A tó Törökbálinton

Legközelebb a nagyításról mesélek nektek…, addig is ha van bármi kérdés tegyétek fel nyugodtan.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1383

One comment

Comments are closed.