Dani-féle mágikus hatás – GIMP lépésről lépésre

A. nézegette a fészbúkon Dani fotóit és mindenképpen meg akarta tudni, hogy lehet ilyen hatást elérni. Gondoltam, hátha titeket is érdekel.

Elöljáróban elmondom, amit ilyenkor mindig elmondok, ezen dokumentum azt írja le, hogyan kell ilyet GIMP-pel csinálni, de ugyanezeket a lépéseket végigcsinálva más képszerkesztővel is elérhető ugyanez a hatás. Na akkor csapjunk a lecsóba:

Első lépes

Nyisd meg a képet a CTRL+O billentyűkombináció leütésével, vagy a Fájl > Megnyitás menüpont kiválasztásával.

Második lépés

Most beállítjuk azt a nagyon erős kontrasztot, ami az ilyen képekre jellemző. Ehhez a görbéket fogjuk használni. Válaszd ki tehát a Színek > Görbék menüpontot és kattints az átlós egyenes szakaszra az ablakban. Most tartsd lenyomva az egér gombját és húzd el az egeret. Ekkor a kiválasztott pontot vonszolod. Ezzel a módszerrel alakíts ki egy S alakú görbét úgy, hogy a kép nagyjából megfelelően erős kontrasztot kapjon.

Harmadik lépés

Opcionálisan a különböző színkomponensek görbéit is megpróbálhatod variálni. Ezen a példán én a vörös komponenst csökkentettem úgy, hogy az árnyékokban még kevesebb vörös legyen, ezáltal az arcszín kevésbé tolódjon el.

Ezt persze megteheted a kék komponenssel is, mondjuk úgy, hogy nem visszaveszel belőle, hanem C formájú görbét csinálsz, ilyenkor a kép sokkal kékebb lesz, ami jót tehet az égnek és a tengernek.

Negyedik lépés

A vignettálás hozzáadása. Erre a legegyszerűbb, ha a Szűrők > Torzítás > Lencse-torzítás menüt választod ki és valami hasonlókat állítasz be a csúszkákon.  Pont úgy mint ahogy azt a lyukkamera hatásról szóló lépésről lépésre bejegyzésben írtam.
Végül nincs más hátra, hátradőlni és összehasonlítani a kész művet a kiindulási darabbal.
Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1384

One comment

Comments are closed.