Tippek a mobilba rejtett fényképezőgép használatához

Gondolom te is tapasztaltad már, hogy a mobilokba épített kamerák nem a képminőségükről híresek, az én telefonomban konkrétan a legrosszabb fényképezőgép van beépítve, ami alul múlja még a saját magam által készített lyukkamera minőségét is. Mindazonáltal, ha betartasz pár dolgot a végén még rendes képeket is kaphatsz. (Persze ígérni nem ígérhetek semmit:)




Több fényt
A fényképezés – ahogy a nevéből is látható – legfontosabb alkotóeleme a fény. Ha nincs fény nincs leképezés se. Ez a mobilokba épített icipici (ezért nagyon zajos) érzékelők esetén hatványozottan így van. Ha kevés a fény, egyrészt be fogod rázni a kamerát, másrészt nagyon zajos lesz a kép. Ha beltérben akarsz képet csinálni, ültesd a modellt közel egy lámpához, vagy az ablakhoz.

(Emlékezz a fény egy gömbfelületen terjed, vagyis három méterre a fényforrástó kilenced akkora, két méterre a fényforrástól negyedakkora a megvilágítás erőssége mint egy méterre tőle.)


Támaszd le
Ha kevés környezeti fény van, a bemozdulást csökkentheted, ha nem kézből exponálsz, hanem egy asztalra, székre, vagy egyéb stabil dologra letámasztod a mobil egyik oldalát. Vagy használj babzsákot.

(És ne felejtsd el, hogy a mobilod nem akkor exponál amikor 1, a zár hangját utánozza 2, amikor megnyomod a gombot, úgyhogy várd meg, míg jelzi, hogy kész a kép –  általában azzal, hogy megjelenik a kijelzőn.)

Vaku
Ha a beépített vakut akarja használni a gép, akkor elég nagy bajban vagy. Ez azt jelenti, hogy baromira nincs elég fény fényképezni. Ha nem tudsz több fényt csinálni máshogy vakuzz, de ne várj jó képet.

(A beépített vaku csak egy segélykiáltás a fényképezőgép részéről, hogy jaj istenem nem látok, nem tudok képet készíteni, kezeld is így.)

Zajszűrés
Durva zajhoz erős zajszűrés dukál. Ettől az esetek nagy részében kissé elmosódott gyengén életlen képet fogsz kapni, ami nem feltétlenül baj, főleg nem női portrék esetén.

Az eredeti és a zajszűrt kép egymáson (100%-os nézet)

Erős effektek
Mivel a képek általában laposak, sok esetben torzak, zajosak (vagy zajszűrtek), nem színhelyesek, a legjobb amit tehetsz, hogy rájátszol erre és eltúlzod ezeket a hibákat. Használj nagyon erőteljes színeket, mint a Dani féle mágikus hatás, vagy az urban acid, de megpróbálkozhatsz valamelyik Lomo effektel is.

(Egy csomó ilyet találsz 1, ha GIMP-et használsz a GIMP FX-foundry-ban vagy 2, Photoshop huszárok itt, de nem véletlen az sem, hogy az iPhone-hoz letölthető fotós programok nagy része is durva képmanipulációkat végez.)


Fekete fehér fotók
A másik lehetőség utómunkakor, hogy fekete-fehérré konvertálod a képet, mondjuk egy lyukkamera kinézet szerűségre. Ilyen esetben sokkal kevésbé zavaró a zaj is. Mindkét esetben érdemes még a keretekkel is eljátszani, meg lehet próbálni polaroid kockával, filmcsík darabbal és egyéb más például tépett papír formával.

Végezetül, annyiban igaza volt Chase Jarvisnak, hogy az a legjobb kamera ami nálad van (a Best Camera viszont nem a legjobb alkalmazás iPhone-os fotós programok közül), szóval, ne feledd a zsebedben mindig lapul egy fényképezőgép, amivel le lehet kapni ezt meg azt, kompozíciós gyakorlatokat végezni és ha mázlid van, a végén meg is lehet mutatni másoknak. Jó mobilkamerázást mindenkinek!

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1383