Fény lágyítása II. – Házi fotóstúdió

Ahogy azt az előző bejegyzésemben írtam, hogy lehet ernyőt tenni a vaku elé csipesszel. Felmerülhet a kérdés, hogy mi a fenének a stúdióban úgyse esik az eső.

Nos az ernyő a fény lágyítására szolgál, akár a softbox, csak könnyebb magaddal vinni (még esőben is jól jöhet:) és nem kell valakinek tartani mint a diffúzor lapot. Lehet kapni fotós boltokban kifejezetten erre a célra készült ernyőt, de aranyárban. A kinai piacon viszont kapsz fehér ernyőt „öccázé” ami majdnem ugyanolyan jó.

Felhasználási módja két féle lehet. Az első, hogy az ernyőt a vaku és a modell közé tesszük, a másik, hogy a vakuval belevillantunk az ernyőbe és onnan verődik vissza a fény a modellre.

Mindkét esetben ki kell tapasztaljuk, hogy a kinai ernyő hány fényértéket vesz le. Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, hogy készítünk egy expót úgy mintha nem lenne ott az ernyő és a képet egy fotóretusáló programban (mondjuk Lightroom) jól exponáltra állítjuk csak expozíció korrekció segítségével. Aztán ezt jegyezzük meg és ennyi fényértékkel exponáljunk alul minden ernyővel készült képet.

(Tudom, tudom. De mivel neked van vakufénymérőd, nem is kinai ernyőt használsz, ha mégis te csak mérj rá ahogy szoktál és felejtsd el az egész előző bekezdést :-)

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1384

4 hozzászólás

  1. Egyelőre nincs fénymérőm, a vakukat érzésre lövöm be attól függően, hogy milyen hatást akarok elérni. Az első expók hisztogramját aztán ellenőrzöm a gépen, ennek függvényében finomhangolom vagy a blendét (ha nem akarok a mélységélességgel játszani), vagy a vakukat. A vakukon sokszor nem is a teljesítménnyel hanem a távolsággal játszok.

  2. A hisztogram tanulmányozását ajánlom én is, vakufénymérő hiányában :) Ha a neten körülnéz az ember 3-4 eHUF között már találsz fehér és ezüst ernyőt, újat (100cm), fotós bótban, igaz ez még mindig nem 500 HUF :)

  3. Az ebayen megnéztem, legolcsóbb USD 3.99 Kínából, szállítási költséggel együtt. Ez már közelít az 500-hoz, és még házhoz is jön. Bár csak 80cm átmérőjű, és lehet hamar szétesik. Lehet érdemesebb a kicsit drágábbat venni 7 dollár körül, hátha tovább tart.

  4. rivera, Slan: Én úgy látszik műszaki jellegűbb gondolkodású ember vagyok, mert először kitalálom a blendét, aztán elrakom a fényt és a végén ennek megfelelően beállítom a vakut. Szokott menni majdnem mindig elsőre :-) Ettől függetlenül a hisztogram jól jön, ha korrigálni kellene valamit.

    Krisztián: a négy dollár jó ár érte és a kínai piacos is szétesik idővel főleg ha rendeltelésszerűen használod :-)

Comments are closed.