Canon kitobjektív helyett – mit vegyünk százezer forint körül

Milyen is egy jó alapzoom? Először is legyen fix 2.8-as. Másodszor az összes blendenyílás és fókusztávolság esetén az optikai felbontása mind a képsarkokban mind a kép közepén legyen 2000 LW/PH körüli, vagyis tűéles. Ezen felül sem geometriai torzítást sem kromatikus aberrációt nem szeretnénk látni az általa készített képen. Az autófókusz legyen halk és iszonyatosan gyors. Kihagytam valamit? Ja igen és legyen olcsó, szinte ingyen.

Alighanem mindenki látja, hogy ez az objektív még nem került a boltok polcaira. Nos, mind az objektív készítés mind a vásárlás kompromisszumok sorozata. Lássuk miből választhatunk, ha nincs több százezer forintunk.

SIGMA 17-70mm F2.8-4.5 DC MACRO

Mindenesetre a fényerő nem fix a teljes fókusztávolság tartományban, ami azt jelenti, hogy tele állásban rövidebb záridővel kell dolgoznunk, mint nagylátószögű állásban. Ez persze csak akkor érdekes, ha nem rekeszelnénk le amúgy is, vagyis kevés fényben. A zoom tartomány talán a legjobb 28-112mm átszámítva. Ezen felül ennek az objektívnek vannak a legjobb makró képességei. Épp mostanában jelent meg a HSM motorral szerelt változat, ami gyors és halk élességállítást biztosít.

Optikai felbontása a kép közepén 1800-1900, a kép szélein 1400-1800LW/PH tartományban mozog, ami egy 4-es osztályzatnak felel meg.

Ára: kb. 80 000 Ft

SIGMA 18-50mm F2.8 EX DC MACRO

Ezen az üvegen már a EX (excelent) sorozatnak kijáró arany csík is megtalálható. Optikai felbontása is jobb valamivel mint a 17-70mm-esé. (a képszéleknél 1450-től indul, a kép közepén 1750LW/PH-nál sehol sem kisebb) viszont nagy rekesznél hajlamos a kromatikus aberrációra. Ebből a típusból – akárcsak az előzőből -szintén elérhető már HSM vagyis gyors élességállítású darab.

Ára: kb. 120 000 Ft

Tamron AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical [IF]

Egyértelműen a leghülyébb nevű objektív a mezőnyben. Ezen felül azonban – bár itt ott olvasni AF problémákról egyes daraboknál – optikailag elég jó objektív. Bár 17mm-nél az átlagosnál picit nagyobb torzítást mutat, mind a kromatikus aberráció, mind a vignettálás jól kontrollált. A felbontás a képszéleken minimálisan is 1750LW/PH és a kép közepén akár 2150 LW/PH is lehet, ami nagyon jó eredmény.

Ezzel szemben az AF lassú és zajos a HSM vagy USM modellekkel összehasonlítva.

Ára: kb. 110 000 Ft

SIGMA 24-60mm F2.8 EX DG

Ez a darab kissé kilóg a sorból, már nem is gyártják, de pont ezért, néha ki lehet fogni egy-egy új darabot majdnem féláron. A zoom tartomány 38mm-nél kezdődik átszámítva, ami azt jelenti, hogy elveszítjük a nagylátószöget. Ettől függetlenül optikai tulajdonságai elég jók és mivel még filmes gépre tervezték, gyakorlatilag nincs vignettálás.

SIGMA 24-70mm F2.8 EX DG MACRO

Az előző objektív nagy tesója. Ezen a draabon sincs HSM, ami hangos és lassú zoomot jelent. Bár a zár úgyis zajt csap exponáláskor, úgyhogy lehet, hogy ez nem is akkora probléma. Optikai tulajdonságai viszonylag jók mind a képszélek, mind a kép közepének felbontása minimálisan 1700LW/PH. Geometriai torzítása és a vignettálás viszonylag kicsi.

Canon EF-S 17-85mm f4-5.6 IS USM

A mezőnyben ennek az objektívnek a legnagyobb a geometriai torzítása (szinte botrányos) és az ára is. Igaz ebben benne foglaltatik egy képstabilizátor és a halk és gyors fókuszálást biztosító USM motor is. A többi optikai tulajdonsága viszont elég jó ennek az objektívnek a képszéleken 1650, a kép közepén 1850LW/PH-tól indul a felbontás.

Ára: 140 000 Ft

Zárszó

Mindenkinek javaslom ezek után, hogy ne ezek alapján válasszon, hanem menjen el egy boltba, próbálja ki az objektíveket és vegye meg azt amelyiknek a rajzolata a legjobban tetszik. A gyártási eljárásokból adódóan az azonos típusú objektívek között is nagy szórás lehet képminőségben. Az értékeknek és egyéb adatoknak és tesztképeknek utána nézni a http://www.photozone.de/Reviews/ oldalon lehet. Egyéb tippek itt olvashatóak.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1383