10 válogatott tipp, hogy felkészültebb fotós lehess

Már régóta tervezem, hogy végre írok egy 10 tipp ami megváltoztatja a világot típusú bejegyzést. Az ilyenektől lesz frankón híres a blogger, erre cuppannak a népek. Sajnos mostanáig az ehhez legközelebbi bejegyzésem a babák fényképezéséről szóló volt Tíz fergeteges tipp überfasza babafotókhoz – helyett címmel. De most elszánt vagyok és tényleg összeírok nektek tíz olyan tippet, amitől megnyaljátok a szátok szélét és mind a tíz ujjatokat is, ha élhetek ezzel a képzavarral.

1. Ha fotózni megyünk, vegyük le az objektívsapkát. – Jó ez a tipp nem tűnik túl okosnak pedig mégiscsak van értelme. Igazából úgy kellett volna megfogalmazni, hogy amikor kivesszük a gépet a fotóstáskából vegyük le az objektívsapkát és tegyük be a táskába. Ez két nagy előnnyel jár. Egyrészt nem fogjuk elhagyni, másrészt bármikor tudunk képet készíteni mindenféle előzetes maszatolás és bénázás nélkül.

2. Használjunk UV-szűrőt – Ha megfogadod az első tanácsomat, akkor szükséged lesz valamire a frontlencse védelmére amíg fotózol. A legjobb választás egy UV-szűrő, mert rendkívül olcsó és a képre gyakorlatilag nincs hatása. Ha megfogod vagy egyéb szennyeződés esetleg sérülés éri, csak meg kell tisztítani, vagy rossz esetben venni egy újat párszáz forintért. Mégis jobb mint új objektívet venni.

3. Használd a nyakpántot – Fotózás közben tekerd a bal csuklódra a nyakpántot. (Észrevettétek már hogy nincs balkezes fényképezőgép?) Ez megvédi a gépet a földre eséstől, ha kicsúszna a kezedből és a tolvaj is nehezebben szalad el vele.

4. Tedd vissza az objektívsapkát, ha nem használod a gépet – Azt hiszem ezt nem kell magyarázni, ha visszatesszük a gépet a kameratáskába előbb tegyük vissza az objektívsapkát. A táskából kifelé és befelé nagyobb valószínűséggel tapogatjuk össze az UV szűrőt (vagy a frontlencsét, ha nem hallgatsz rám és nem veszel UV szűrőt), plusz a táskában és utána otthon letöltés közben is védi az objektívet.

5. Tegyél szilikagélt a fotóstáskába – A szilikagél egy olyan anyag ami magába szippantja a nedvességet, ez által csökkenti az objektív és a gépváz párásodásának veszélyét. Ez jót tesz a gombák ellen, amik az objektívek legnagyobb ellenségei és az elektronikának is.

6. Vigyél tartalékot – Ha esküvőt fotózol mindenből legyen nálad még egy, az se baj, ha fotósból is van még egy. Ha csak saját szórakoztatásodra, akkor is legyen mindig feltöltött pót akku a géphez és egy csomag igazi felbontatlan elem a vakuba. Ezen kívül vigyél magaddal töltőket is. (Egyszer egy koncertet úgy fényképeztem végig, hogy egy órára bekönyögtem a töltőt a VIP helység bárjába, mert nem volt nálam pót akku és nem néztem meg indulás előtt, hogy fel van-e töltve. Egy merő ideg voltam a koncert kezdetéig. Neked nem kéne így járnod.)

Egy kép ami majdnem nem készült el

7. Vigyél magaddal tisztító eszközöket – Bármi történhet a felszereléssel, elég egy vigyázatlan mozdulat és csupa zsír lesz az objektív, vagy az UV szűrő, esetleg egy két csepp víz éri a cuccot, ami ha megszárad foltot hagy és oda az aznapi fotózás, hacsak nem a pólóddal tisztítod meg a drága felszerelést. Szóval pár fül pucoló egy kis objektív tisztító folyadék némi mikroszálas törlőkendő és pumpás ecset mindig legyen a tatyóban. Nem foglal helyet és bármikor jól jöhet.

8. Ne hagyd benne az elemeket – Ha hosszabb ideig nem használod a cuccod bizonyos részeit távolítsd el az elemeket belőlük, mert a hosszú állásban károsíthatják az eszközt. Ezek mindenféle borzalmas kémiai folyamatokból szedik az áramot, amelyek néha átgázolnak az elem vagy akumulátor burkolatán és nagyon csúnya dolgokat képesek tenni a környéken található fényképezéshez használt eszközökkel. Mondjuk egy zsebrádióval is, de ez most egy fotós blog, ugye.

9. Ne töröld, formázd – A memórikártyáknak jót tesz, ha időről időre megformázzák őket. Valamiért a törlés nem mindig jár a kívánt eredménnyel. (Nekem speciel volt olyan memóriakártyám, amin egyszer vagy 20-30 képet találtam amit rég letöröltem már.) Persze csak azután formázd meg a kártyát miután az adatok biztonságban vannak. Letöltve, archiválva.

10. Archiválj – Ahogy a mondás tartja három dolog biztos az életben. Adó, halál, adatvesztés. Szerinted most melyik volt? Nekem képeim is vesztek már el, és pont azok amikért kár volt. Tehát irány a számítástechnikai bolt és vegyél egy rakás DVD-t, vagy egy nagyobb külső merevlemezt. Ha a DVD-s módszert választod készülj rá, hogy kb. három évente érdemes átírni a lemezeket, mert ezek öregszenek és egy idő után már nem lehet elolvasni őket, akkor meg hiába volt minden. A merevlemezzel kevesebb a marera, de érdemes azt is duplán (esetleg RAID-ben) tartani.

Default image
Baráth Gábor
Fotós informatikai szakíró és fordító. Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió, Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!, A digitális fotós könyv 5., A digitális fotós könyv - Best of és a Vakuskönyv fotósoknak.
Articles: 1349

8 hozzászólás

  1. Basszus, én mind a tízet alkalmazom! Igaz, a fotóstáskámban nincs szilikagél, de otthon páraelszívós fotós szekrényben tartom a cuccot.

  2. Hmm. Azt nem tudom, hogy meddig jó egy zaci silicagel, de ha nagyon megszívta magát fel kell hevíteni 120 fokra és újra használható.

  3. a 10-eshez annyit hozzáfűznék, hogy mindig minőség dvd-t vegyél mert az talán jobban bírja, és a merevlemezből is minőségit de semmi képpen ne laciet, fotós rokonomnak két lacie-ja szállt el egy éven belül munkávan együtt. de amúgy jó ez a lista, a silicán kívül mindent megszoktam csinálni. de ez jó ötlet és az is bekerül a táskámba

  4. Tegnap délután kipróbáltam a tippjeidet, és fantasztikus fotókat csináltam. A kompozíció, az expozíció, a mélységélesség, a textúrák, a fények és árnyékok, fehéregyensúly…! Minden a helyére került! Szóval szemmel látható a fejlődésem a tanácsaid hatására. Hálás köszönetem!

  5. vazzeg! az objektívsapka! nem értettem miért túl alulexponált minden képem :)))))

  6. UV szűrő csak egy újabb üveg (közeg) amit a téma és a szenzor közé teszel, ergo rontja a képminőséget. Pláne ha ilyen gagyi 3-4000 forintos. Az obi többek közt azért kerül egy valag pénzbe mert mindenféle hipertech bevonattal látják el az üveget, ami kiszűri a becsillanást okozó fénysugarakat. Erre a júzer rárakja a 3000 forintos Hama UV-szűrőt és már haza is vágta az egészet.

    Frontlencse védelem szempontjából a legjobb a napellenző. Véd és közvetlenül nem játszik szerepet a képalkotásban. Sose vedd le az obiról, bármikor jól jöhet és védi a frontlencsét is. Ha tároláskor útban van, fordítva teszed fel, így sosem marad otthon, mindig az obin lesz.

Comments are closed.