10

Most vettem észre, hogy nemrég múlt 10 éve, hogy elkezdtem írni a blogot. Azóta nagyon sok víz lefolyt a Dunán, a blog túlesett pár ráncfelvarráson, több mint 1200 bejegyzés jelent meg rajta különféle, engem aktuálisan érdeklő témában. Köszönöm mindenkinek aki hosszabb-rövidebb ideje követi. És akkor most, nosztalgiázzunk egy kicsit…

Képkidolgozás

Kezdjük a könyvekhez tartozó bejegyzésekkel. Mazsolázhattok egy csomó Lightroommal kapcsolatos tipp és trükk között, de találtok hosszabb leírásokat is portré és tájkép kidolgozáshoz. Vannak tippek a legrégebbi képkidolgozó szabad szoftver a GIMP használatához, mint például egy szuper egyszerű fekete fehér konverzió, amitől minden ismerősöd le fogja csinálni a lábszárát :)

Fényképezőgépek

Volt szerencsém egy csomó fényképezőgépet kipróbálni, köztük néhány nagyon különleges darabot is. Az újabbak közül említést érdemel a PhaseOne egy IQ280-as 80 megapixeles hátfallal, és egy Sony α7RII. Voltak persze analóg gépek is. A Texas Leica szuper cucc, de imádtam a Canon EOS 50E-t a szemvezérelt távolságállítással, a Pentacon Six-et az összes nyavajájával, a Momettát és a Zorkij4-et is.

Ahogy most nézem, gyakorlatilag minden évben írtam egy összefoglalót arról, hogy milyen analóg géppel érdemes kezdeni a fotózást. Íme itt a legutolsó. És ha már itt tartunk tudok egy Hasselbladot ingyen, csak el kell ugrani érte. Olvashatsz pár – remélhetőleg okos – tanácsot használt fényképezőgép vásárlásához.

Ezen felül persze fotóztam még különféle saját magam által készített lyukkamerával is, volt köztük kisfilmes és Unicumos dobozból készült is. (Ezeket időrendben fordítva mutatja a blog, úgyhogy ha nem akarod tudni ki a gyilkos, kezd az utolsó oldal alján :)

Elmélet

Azoknak akik szeretik a száraz adatokat és tényeket javaslom, hogy olvassák el a hogyan lesz színes a digitális kép, vagy a raw konveterek összehasonlítását. Az analóg fényképezéssel ismerkedőknek felhívom a figyelmét a szorgalmasak és a lusták számára ajánlott filmhívási technikákra. Van itt szó fekete fehér és színes hívásról, nagyításról és színes film fekete fehér vegyszerekkel való kidolgozásáról is. Ez utóbbit csak azoknak ajánlom, akik nem sírnak kidobni az – esetlegesen – elcseszett filmet, mert nem mindig lesz kép. Mondjuk inkább, hogy többször nem.

És van még egy sor egyéb más is, mint például a következő – az index fórumon lelt – életvezetési tanács fotósoknak:

Default image
Baráth Gábor
Fotós informatikai szakíró és fordító. Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió, Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!, A digitális fotós könyv 5., A digitális fotós könyv - Best of és a Vakuskönyv fotósoknak.
Articles: 1349
%d bloggers like this: