200.

Történelmi visszatekintés és statisztikák következnek, akit ez nem érdekel, az is olvasson tovább nyugodtan, hátha talál érdekeset.

Az első post erre a blogra nagyjából egy éve került fel, akkor még http://fotonlog.blogspot.com címen. A blog eredeti célja az volt, hogy összegyűjtsem – leginkább a magam számára – azokat az információkat, amelyeket a fotós tanfolyamokon használok tananyag gyanánt. Persze, ha ez másokat is érdekel és tanulni tudnak belőle hát annál jobb.

Aztán elkezdtétek ismerni és nézegetni a fotonlogot és egy nap – egészen pontosan Január 27.-én áttörte látogatók száma a napi 100-at. Ekkor elhatároztam, hogy ha egy teljes héten keresztül meghaladja a látogatók száma a százat új designt kap a site. Erre a statisztikai adatok szerint Április 4.-én kerülhetett sor, úgyanis az új designból kifelejtettem azt a javascriptet, ami a statisztikai adatokat szolgáltatja, úgyhogy aznap nem sok látogatót regisztráltunk.

A 200. bejegyzés alkalmával tartanék egy kis visszatekintést a tartalmakkal kapcsolatban is, hátha valaki lemaradt valami érdekesről az elmúlt egy év alatt.

Mindenek előtt a két legolvasottabb bejegyzés az on-line képszerkesztők és a raw konverterekről szóló volt, minden bizonnyal annak köszönhetően, hogy a fotonlog mindkét esetben előkelő helyen van a google találati listáján. A kedélyeket legjobban felzaklató bejegyzés a RAW/JPG háborúról szóló volt.

A legtöbb bejegyzés az inspitáció rovatban volt, ezek közül az egyik kedvencem a LEGOfotós, a másik kedvencem az izlandi csaj. És persze a klasszikusok, Capa és Kertész.

A barkács rovat különösen közel áll a szívemhez. Ezek közül a bejegyzések közül Ikea fénysátor és a digitális lyukkamera érdemel külön említést.

A már említett digitális fotós tanfolyamok melléktermékeként, főleg a retusálás témakörében keletkezett bejegyzések közül figyelmet érdemelnek talán a blending módok összehasonlító táblázata, a szintek és a görbék használatának összefoglalói, a színterekről és a színkezelésről írt szösszenetek.

Végezetül pedig szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik hasznosnak találták ezt a blogot és ennek a saját oldalukon jelet is adtak: pixinfo, Réka, gabooo, rainbowgimpscrap, frikille. Remélem nem hagytam ki senkit.