Háromszög világítás – házi fotóstúdió

A háromszög világítás (szokták Rembrandt világításként is emlegetni) az egyik legegyszerűbb világítási forma. Nem kell hozzá más csak egy főfény a modell felett elhelyezve, úgy hogy az árnyékos oldalon a szem alatt egy fényes háromszög alakuljon ki. Kezdetnek úgy helyezzük el a fényt, hogy a kamera–modell–főfény szög nagyjából 60 fok legyen, aztán állítsuk be az orr nagyságának és a modell arca irányának megfelelően.

Minden portré fotós ezt tanulja meg először, mert nem csak egyszerű, de hatásos világítási forma. Ha drámait akarunk akkor használjunk kemény fényt és ne derítsünk, női portréknál használhatunk lágy fényt és némi derítést is.

Rembrandt – Önarckép
Vermeer – Tejet öntő nő
 
Szándékosan nem fényképeket kerestem illusztrációnak, hogy lássátok, nem kell feltétlenül feltalálni a csőbe a lyukat. Vannak dolgok amik 500 éve működnek, ezeket érdemes beépíteni a repertoárunkba.
Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1385