Az 5 legnépszerűbb képmegosztó oldal

A képmegosztó oldalakról szóló bejegyzésemnek elég nagy sikere van még most is, pedig már tíz éves, úgyhogy úgy döntöttem felújítom kissé. Na jó, nagyon...

A képmegosztó oldalakról szóló bejegyzésemnek elég nagy sikere van még most is, pedig már tíz éves, úgyhogy úgy döntöttem felújítom kissé. Na jó, nagyon…

Általános képmegosztó oldalak

Flickr

Régen ez volt az egyik legpopulárisabb és legmenőbb képmegosztó szolgáltatás és bár az utóbbi időben sohasem lehetsz biztos benne, hogy mit takar a free (azt hiszem maximum 1000 fotó, de volt ez már 1TB tárhely is) előfizetés még mindig nagyszerű platform a fotósok körében. A pro előfizetésért cserében végtelen tárhely és pár egyéb szolgáltatás is jár.

500px

A Flickrhez hasonló képmegosztó oldal, azzal a különbséggel, hogy itt megpróbálják a legjobb fotókat kiszűrni, így ez inkább a tapasztalt illetve profi fotósok játszótere. 2018-ban felvásárolta a Visual China Group (ahogy azt mondani szokták a kínai Getty).

Instagram

A legismertebb mobil fotókat megosztó platform, jelenleg a Facebook tulajdonában van, ami rá is nyomta a bélyegét az alkalmazásra, olyannyira, hogy az alapítók ki is szálltak. Ennek ellenére ha szeretnéd bemutatni a fotóidat 700 millió potenciális nézővel számolhatsz. Elméletileg csak a telefonodról tudod megosztani a a fotókat, de ezt a limitációt meg lehet kerülni egy alkalmazással.

Google Photos

Akinek Andoidos telefonja van az majdnem biztosan találkozott a google képmegosztó szolgáltatásával. Az egyik legfontosabb előnye, hogy bármilyen mennyiségű veszteségen tömörített fotót tárolhatsz rajta ingyen és amíg tart a google drive tárhelyed addig akár RAW fotókat is.

1x.com

Az 1X még az 500px-nél is komolyabban veszi a minőséget. Ide csak azok a képek kerülhetnek be, amiket egy profi zsűri elbírált, ami kb. a beküldött fotók 5%-a. Ha tehát megjelenik itt a fotód, az bizony jelent valamit.

Egyéb lehetőségek fotóink bemutatására

Ha egy egységes anyagot szeretnél bemutatni, lehetőséged van portfolió készítő oldalak használatára, mint amilyen a SmugMug, a Behance, a Squarespace vagy az Adobe Portfolió.

Ezen felül használhatod a legtöbb népszerű felhős (iCloud, Dropbox, stb.) fájlmegosztó szolgáltatást is galériák létrehozására. A legtöbb a Google Photoshoz hasonló módon képes az okostelefonnal készített fényképek automatikus feltöltésére és bemutatására.

Végül, ha te is western filmeken nőttél fel és ezért nem bízol senkiben, készíthetsz magadnak mondjuk WordPress blogmotorral saját weboldalt és Nextcloud segítségével saját fájlmegosztó szolgáltatást. Én így csinálom…

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1374