Azértse…

…írok a D90-ről meg az 50D-ről.

Igazából baromira érthetetlen a számomra, hogy haszontalan marketing hazugságok irányítják a felhasználókat és az ipar olyan szereplőit, akik mindig is az innovációról voltak híresek. Nem kapsz manapság tükörreflexes gépet Live View (kompakt kamera mód) nélkül, ami nem is működik igazán, de az senkinek nem jutott az eszébe, hogy elforgathatóvá tegye az LCD kijelzőt, hogy valami haszna is legyen a dolognak és földre tett vagy fej fölé emelt gépen is ellenőrizhesd a képkivágást. Pedig ez nem nagy találmány a Canon Powershot G1-en már ilyen volt 8 éve.

Aztán van már 51 pontos autofokusz rendszerünk plusz arcfelismerő rendszer, ami iszonyatos nagy szó összevetve azzal, hogy kb. 10 éve már tudták a kamerák (pl. EOS 30), hogy oda fókuszáltak ahová néztél. Na ezt a funkciót is valahol elfelejtették a gyártók. (Pedig én – szerintem – nagyobb valószínűséggel ismerem fel az arcokat mint a fényképezőgépem szóval nekem inkább a szemvezérlés. Plusz így nem kell feltétlenül az arcra fókuszálnom.)

Aztán itt vannak a zsilliád megapixeles érzékelők, amik talán nem annyira zajosak (ebben még van elméleti tartalék), viszont legalább 300DPI-vel nyomtathatsz óriásplakátot a képeidből és lesz kinek eladni a tárolásukhoz szükséges terrabájtos memória kártyákat.

Szóval nekem ezekre a cuccokra nem csurog annyira a nyálam. És nektek?

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1374

9 hozzászólás

 1. Vajon ha az ember mondjuk a Canonon belül egy tizes-helyet akar előrelépni, azaz 350D-ről nem 450D-re, hanem x0D-re akar ugrani,akkor most mégis melyiket? Mintha egy éve sem lett volna, hogy kijött a 30D, most meg itt az 50D? (Ahogy cimbora mondta, ugyanabból a pénzből vegyél objektívet, nagyságrendekkel jobb képeid lesznek.)

 2. Najó, de ha mindent beleraknak most egyszerre, akkor az ember az életben nem fog többet új gépet venni.
  Olyan ez, mint a nem létező tökéletes mobiltelefon, vagy autó, vagy bármi.
  Majd pár év múlva újra fel lesznek ezek a technológiák találva.
  Egyébként nekem csurog a Nikonra, pedig Canonos vagyok…

 3. efg: értem én, csak a fontossági sorrendet nem értem. Amúgy az utóbbi idők legnagyobb húzása tényleg a Nikon nevéhez fűződik és 3forint 50fillérbe van: a keresőbe épített vízszintmérő :-)

  gothpunk: Én sokáig egy 300D-vel nyomtam és az volt az elképzelésem, hogy csapágyasra hajtom. Aztán asszony megörökölte és én vettem egy 20D-t, amivel tökéletesen elégedett vagyok, mindent tud amit nekem tudnia kell.

  Ami az üvegeket illeti, tökéletesen igazat adok az ismerősödnek, lényegesen többet számít, mint a gépváz (hacsak nem forma1-et fotózol). Viszont itt meg észnél kell lenni, mert ugye a full-frame-es vázra nem lehet ASP-C szenzormérethez tervezett objekívet fetenni, tehát ha egyjegyű Canonra akarsz váltani oda kell figyelni az objektívek kiválasztásánál.

 4. dincsi: Hát, az egyjegyűek nem fenyegetnek, egyelőre egy szerető amerikai nagybácsiról se tudok, aki pénzelné a hobbimat. :D

 5. Ha már véleményt formálunk, tegyük azt tárgyilagosan… tény, hogy a Nikon és a Canon uralja a dSLR piacot, de az innováció bizonyos területein csak kullognak a szegény zsákutcás 4/3 rendszer után (pormentesítés, hardveresen és szoftveresen optimalizált obik a kisebb szenzorokhoz, LiveView).

  „de az senkinek nem jutott az eszébe, hogy elforgathatóvá tegye az LCD kijelzőt, hogy valami haszna is legyen a dolognak és földre tett vagy fej fölé emelt gépen is ellenőrizhesd a képkivágást.”

  Csak a korrektség okán: Olympus E-3 bír forgatható LCD-vel, de az E-330 is kreatívabb volt már e tekintetben, mint sok mai LiveView-s gép.

  Üdv!

 6. én 350d ről válottam 30d-re kb 1hónapja. mivel ellopták mindkettőt emiatt most gondolkodom hogy mit is kellene 450d 40d gyakorlatilag ugyanazt tudja ugyanaza az érzékelő, processzor… de ha az ember használt már 30d-t vagy akár 1d-t akkor tudja hogy mennyire jól kezelhetőek. most valszeg 40d lesz. pl a liveview-ot nemhiszem hogy kihasználom majd. de a senzortisztítás jó dolog. a 30 porosodott mit az őrült. amit nemértek hogy pl a nikon d90 már td videót rögzíteni. minek egy dslr-nél a videó? vicc…
  énis a jó lencsében hiszek nem a jó vázban. a 350d L-es obikkal is tudott nagyot alkotni.

 7. MPéter: tökéletesen igazad van mindkét dologban. Köszönöm a javítást.

  gabóóó: A videó hülyeség szerintem, de biztos van egy réteg akinek csurog a nyála rá. Olyan ez mint a fényképezőgép a mobiltelefonban. Egy marketinges egyszer kitalálta, hogy milyen jó lenne, aztán most már nincs telefon nélküle. Szerintem ez így van a LiveView-val és így lesz a HD videóval is.

  Amúgy részvétem a felszerelés miatt.

 8. Amit én hiányolok, az az időjárásállóság, amit csak nem akarnak rendesen megcsinalni a prosumer modelleknél, márpedig én nem fogok 1d-t venni soha.

 9. Bayer Természetvédelmi Fotópályázat – Fókuszban a Föld

  Idei téma: Mit tehet a tudomány a klímaváltozás megállításáért?

  Szeptember 5-ig várjuk a fotókat!

  Hallottál már róla? Amennyiben nem, nagyon szívesen küldenék bővebb tájékoztató anyagot, de itt is olvashatsz róla:
  http://www.bayerfotopalyazat.hu

  Kérlek a szűkös határidő miatt mielőbb jelezz vissza.

  Köszönettel: Prikler Krisztina

Comments are closed.