Benedek és a nagy meleg

Tegnap vagy tegnapelőtt (kicsit összefolynak a napok a sok intézendő dolog miatt) előhívtam a hónap fényképezőgépéből az első tekercset, ami a hűtőben található sok 2005-ben lejárt tekercs TMAX 400 egyike volt. Ez a tekercs egész jól reagált a fényre és a vegyszerekre (persze lehet, hogy az is hozzájárult a sikerhez, hogy 5 percig hagytam a fixírben, hagy dolgozzon csak. A híváshoz (kezdetben) 21C-os XTOL-t használtam, 6:15-ig, ami szinte a gyárilag előírt érték.

untitled0001

Aki meg tudja mondani, hogy mitől lett ilyen szemcsés, vendégem egy sörre.

egjegyzés

Nekem akkor szokott szemcsesebb lenni ha a stop bathom csak víz vagy ha a intenzivebben forgatom utogetem a tartályt hívás közben.

Ez jó tipp, kipróbálom, hogy csak 5x forgatom az ajánlott 10 helyett 30 másodpercenként. Aztán majd a stopfürdőt is.

a kep az lemeretezett vagy 1:1 crop?
szoktad higitani a hivot? mert a 6 perces hivasidokbol azt gondolom hogy nem es a tul tomeny okozza. en 1+1-ben hivok es ugy 9 perc korul 20C-on. forgatas 30mp-enkent ketszer.
a nagyobb erzekenysegu filmek (iso400+) hajlamosak szemcsesedni a hosszu hutetlen tarolastol is.

A kép leméretezett (viszont a szkenneren sosincs bekapcsolva a szemcsézettség redukálása), a hívó stock xtol. Azóta kipróbáltam friss hívóval (szintén töménnyel), kevesebb mozgatással is, de az eredmény nagyon hasonló lett, szóval hajlok arra, hogy valóban film nem a régi… (vagyis, hogy inkább mégiscsak régi :)

Meg mindig ammondo lennek hogy probald ki 1+1 higitasban 20c-on. Szkennertol is fugg a szemcsekep, pl minoltak joval durvabbak mint egy nikon.