Bocs Péter… – avagy az RSS feedekről röviden

A rendszeres olvasók biztos tudják, hogy nagyra tartom Kálló Pétert, de most eljutottam oda, hogy lemondtam az RSS feedet, mivel azt vettem észre, hogy csak átugrom a posztokat az olvasóban, pedig tuti tök jó képek, csak épp nem látszanak 100×100 pixelben, kattintani meg nem fogok minden egyes képre.

Hasonló a helyzet spottr-rel is, ahol az utóbbi időben csak a bejegyzés eleje jön meg a feedben. Mivel naponta több száz bejegyzés feedjét kell átfutnom, rendkívül valószínűtlen, hogy kattintani fogok és külön betöltöm az oldalt (főleg, hogy ezt a változást csak pár nap/hét elteltével realizáltam, addig azt hittem, hogy teljes postok jönnek :-).

Nyilván számos oka lehet annak, hogy valamelyik site nem ad teljes feedet (bár most egyet se tudnék mondani, amit azonnal ne tudnék kontrázni), de szerintem ezzel olvasókat vesztenek (egyet legalábbis:-), ami sem kereskedelmi (ha esetleg szignifikáns reklámbevétele volna az oldalnak), sem semmilyen egyéb okból kifolyólag se jó.

Amúgy internetezési szokások megváltoztak, már nem megyek el a kedvenc oldalaimra minden nap, elvárom, hogy ők jöjjenek el hozzám. Aki nem bújt-bújt, aki nem-nem. Aki nem ad feljes feedet, az megy a levesbe és egy hónap múlva már arra sem fogok emlékezni, hogy a világon van…

UPDATE: a bejegyzés folyománya itt.

egjegyzés

Véletlenül tévedtem ide, és teljes mértékben egyetértek ezzel a gondolattal. Szerintem a feedből való olvasás manapság teljesen elfogadott dolog. Én is ezt teszem és nem szeretem a félig megjelenő posztokat, vagy a kis méretben megjelenő képeket fotóblogok esetében. Természetesen vannak rossz oldalai is (a feedből való olvasásnak), teljesen meghal az oldalon lévő kommunikáció, amit fontosnak tartok a fejlődés érdekében. Ugyanis vélemények alapján lehet tovább építkezni. Érdekes dolog ez…

@th4jfun: igen, én is észrevettem, hogy az utóbbi időben eléggé visszaesett a kommentek száma, de hát ez van. Az ember inkább csak fogyasztó, ha feedeket olvas.

:-))
először is nincs gond, sőt!
másodszor igazad van abban, hogy a tartalom jusson el hozzád és ne fordítva. ezen még fogok gondolkodni, mert nagyon tetszik
szerinted mi lenne a jobb, ha teljes képméret jelenne meg, vagy egy nézhető kisebb, amiért aztán érdemes klikkelni az oldalra.
mert természetesen erről van szó
abból a megfontolásból kicsik a feed képek, hogy gyertek és az oldalon nézzétek, mert nekem az statisztika, komment, blablabla
de elsősorban a képnézés hangulatát befolyásolja, hogy milyen környezetben nézzük és a saját design mégiscsak hozzáillőbb, mint a feedolvasó felülete. (persze ettől a kép még kép marad és az a legfontosabb)

Mivel te meglehetősen nagy méretű (900px) széles képeket teszel ki a blogodra, szerintem jó a köztes méret is, de az egyik (másik:) kedvencem a daily dose of imagery például teljes méretű képeket küld feedben.

Ami a statisztikát illeti, csapd hozzá a feedre feliratkozottak számát a napi látogatókhoz, ők biztosan megnézik. (Amúgy nem tudom ez nálad hogy van, de fotonlog napi látogatóinak duplája olvassa a bejegyzéseket feedben.)