Capture One Pro 8 – Gyorsteszt

Ma este megkaptam Peti Pétertől a Phase One IQ280 segítségével befényképezett ambrotípiát a boncmesterről és gondoltam kipróbálom mit tud kezdeni vele a Capture One. Most következzenek az első benyomások…

A fénykép RAW állománya 10328 x 7760 képpontból áll és 68MB-ot foglal el a merevlemezen, szóval meglehetősen részletgazdag, amit az itt bemutatott képernyőmentés is bizonyít. (Itt most 25%-os nézetet láthatsz.) Persze érdemes azt is megjegyezni, hogy a kollódium is elég szépen dolgozott, minden egyes szőrszál külön kivehető a szakállon, főleg azok amik az élesség síkjába estek.

3.2.003

Azt kell mondanom, hogy nagy csodák nincsenek és a Capture One működési elve – természetesen – nagyon hasonlít a Lightrooméhoz. Itt is importálnunk kell a fotókat amiket kezelni szeretnénk és a Lightroomhoz hasonlóan elláthatjuk a fotókat metaadatokkal a későbbi visszakeresés érdekében.

A képek kidolgozása is hasonlóan történik azzal a különbséggel, hogy itt megnevezett rétegekkel dolgozhatsz, amiken a lightroomhoz hasonlóan maszkokat festhetsz le és a változtatások csak ezekre a területekre lesznek érvényesek.

A beállítási lehetőségek is nagyjából azonosak, bár a panelek elhelyezkedése az én számomra nem mindig volt természetes, viszont ezeket könnyen átteheted máshova (vagy máshova is, ha neked úgy tetszik).

Gyakorlatilag mindent amire hirtelen szükségem volt viszonylag hamar megtaláltam csak egy ponton kellett megnéznem a kézikönyvet, mert a réteg törlése nem ment. Nyilván a Lightroomos múltam miatt úgy gondoltam, hogy a réteget jelző pöttyre kattintva letörölhető a réteg, de ez nem így van.

Ami tetszett:

  • A Levels megfelelő beállításával inverzbe fordítható a fénykép
  • A Clarity beállításának többféle algoritmusa
  • A Structure csúszka segítségével jobban kiemelhetők a fotón a textúrák
  • Jól testre szabható felület és a Photoshopban megszokott lebegő panelek
  • Nagyító (lupé) nézet, aminek a segítségével ellenőrizhető az élesség anélkül, hogy az egész fotót ki kellene nagyítani.

Amit utáltam:

  • A pattanástalanító eszköz maximum 100 bőrhibát tud eltüntetni
  • Az eszközkiválasztó panel bonyolultsága és felhasználó barátságtalansága

Verdikt

Ha kaptál egyet a MamiyaLeaf gépedhez nem érdemes pénzt kiadnod a Lightroomra.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1360

Vegyél furmányos fotós könyvet, kell a pénz filmre!

Most 30% karácsonyi kiadói akció!