Eifert János digitális diaporámái – Gondolatok a buszon

A fotosworkshop.hu szervezésében tegnap Eifert János tartott diabemutatót a BMK-ban. A program első részében simán csak képeket mutatott és mesélt, a másik részben diaporámákat nézhetett meg az összegyűlt szép számú közönség.
Eifert János mesél (előadás a BMK-ban)

Nekem személyesen is nagy élmény volt visszamenni arra környékre, ahol felnőttem. Érdekes volt látni a bezárt mozit, az időközben lepukkant lakótelepi környezetben, ahol ex-jugoszláv filmeket megszégyenítő karakterek mászkálnak. Másrészről azonban maga az előadás egy sor, számomra érdekes, gondolatébresztő elemet tartalmazott.

Először is, ami talán a legfontosabb, hogy ha nem érnek benyomások, cseszheted. A leginkább ezeket tudod megörökíteni, ezeket tudod feldolgozni egy képben. Ha nem vagy szerelmes, nem tudsz fotózni, vagy ahogy Capa mondta:  ha nem elég jók a képeid nem mentél elég közel.

Aztán az is eszembe jutott az előadás során, igenis opció, hogy egy képhez utólag hozzányúlsz, akár ollóval, akár a nagyításkor (képkivágás, szendvicsnegatív, stb.), akár digitálisan (diashow előállítása), bár nekem maguk a diaporámák jóval kevésbé tetszettek, mint az állóképek. A diaporámák az akkori technika csúcsát jelentették, ma már inkább a videó technikában érdemes gondolkodnia annak, aki nem akarja a falra szögezni az alkotását.
Eifert János: Marcel Marceau

Az utolsó gondolat pedig, amit szeretnék veletek megosztani az, hogy a méret igenis számít. Ha van olyan képed amit meg szeretnél mutatni, ne sajnáld rá a pénz és készíttess egy méteres nagyítást belőle. Meglátod, sokkal jobban fog kinézni, mint a képernyőn.
Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1381