Előtte–utána

Egyik tanítványom szerette volna látni, hogy mit lehet egy jó képből kihozni egy jó képszerkesztő segítségével, egy amolyan előtte–utána képet, mint a zsírleszívás reklámokban. Hamár eljött a digitális sötétkamra tanfolyamra, lássa, hogy mit fog tudni mire véget ér a tanfolyam.

Az eredeti képet Theklan készítette és egy kellemes kinézetű szép mosolyú hölgyet ábrázol.

A képnek tulajdonképpen – néhány apró pattanáson kívül – egyetlen komoly hibája van, az erős ráncok a szem körül. Ezek eltüntetése az elsődleges. A csúf karika eltüntetése, több lépcsős folyamat, először le kell festeni spray-jel bőrszínűre, majd vissza kell csempészni rá a bőr textúráját. Ezt a klónozó ecset vagy Photoshopban a Patch Tool segítségével lehet megtenni. Ha ezzel kész vagyunk egy lágyítás effekt jön a bőrre, új layeren. A nem bőrfelületeket layer mask segítségével nem engedjük lágyítani. Aztán már csak pár apróság van hátra, élesítés a szemek körül, és a fogak kifehérítése. Ilyen elnagyolva kb. egy óra, rendesen végigcsinálva mindent kettő három.

Update: Adam kedvéért egy emberközelibb verziót is készítettem, kevésbé csillogóan fehér fogakkal és kevésbé műanyagszerű bőrrel. Persze ezen is lenne még mit dolgozni, de most már minden hiába, akárki is cseszeget a megjegyzésekben, nem fogok többet foglalkozni vele :-D

Nos, ha ezt pont így nem is, de egy sor más dolog mellett, egy ilyen kép retusálásához szükséges alap lépéseket is meg lehet tanulni a tanfolyamon.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1380

5 hozzászólás

 1. ezért most nem fogsz szeretni, de szerintem az eredeti jobb volt. a fő bajom a retusálttal a fogak túlfehérítése, a metszőfogakhoz hozzá lehetett volna igazítani a többit. a másik, hogy a bőr már túl műanyagszerű lett, a szem alatti rész pedig nagyon természetellenes így, olyan mintha be sem tudná csukni a szemét :)
  remélem nincs harag.

 2. Izlések és pofonok, ugye. Mindenesetre updateként van egy másik kép, ami talán jobban megfelel az ízlésednek.

  Főleg azért csináltam mert a nagy részével egyetértek annak amit írtál.

  Az első kép leginkább a férfimagazinos retusálást volt hivatott bemutatni ahol az a trend, hogy ráncoknak és a bőrhibáknak nincs helyük egy ideális nőn.

 3. Már bánom mint a kutya ami hatot kölkedzett.

  Asszem újabb konteszt közelg, ki tudja szebbre csinálni a csajt :-D

 4. a második verzió sokkal jobb lett :)
  viszuont azt nem állítom, hogy meg tudnám csinálni jobban :))

Comments are closed.