Esküvői képek utómunkája – Gimp lépésről lépésre

Kedves barátaim! Sajnos az eredeti receptet nem mondhatom el, különben meg kellene ölnöm valamennyiőtöket, de Hocsi kifejezett kérésére megosztok veletek egy nagyon hasonló hatás előidézésére alkalmas folyamatot. A végeredmény valami ilyesmi lesz.


1. lépés
Töltsd be a képet a CTRL+O billentyűkombináció leütése után az ablakban a megfelelő fotó kiválasztásával.

Ezek után válaszd ki az Szinek >Árnyalat-telítettség menüpontot. Majd állítsd be a következő értékeket.

2. lépés
Válaszd ki a Színek > Görbék menüpontot. Először az Érték csatornában állíts be egy ehhez hasonló görbét.

Ezek után állítsd át a csatornát a vörösre és csinálj egy lentihez hasonló görbét. Ezzel a középtónusokban csökkented a vöröset, így az arcok kissé sápadtabbak lesznek.

3. lépés
Most a zajt és persze a bőrhíbákat tüntetjük el a Szűrők > GMIC > Patch-based smooting segítségével.

Ha nincs GMIC a gépeden, nézd meg honnan lehet letölteni.


4. lépés (opcionális)
Élesítés. Használd a jó öreg Életlen maszk funkciót.

5. lépés (opcionális)
Vignetta készítése. Nézd meg a lyukkamera hatásnál.

Összefoglalás
Természetesen minden érték beállításakor a szemedre és az ízlésedre kell hagyatkoznod, mert minden kép különféle értékeket kíván. Az itt bemutatott  értékek kiinduló pontként jöhetnek szóba és az adott kép esetén is megkérőjelezhetők, szóval kísérletezz míg a számodra legjobb eredményt nem kapod.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1383

3 hozzászólás

  1. A „jó öreg életlen maszk” helyesen csak kép kicsinyítése után (vagy filmek visszaélesítésére) használható, hiszen arra találták ki. A Photoshopban és GIMP-ben is ez a funkció alapfelszereltség, így a felhasználók sok szeretettel ezt használják. Valójában a „refocus” (a digitális fényképezőgépek általában kissé homályosan fényképeznek) és „simple sharp” funkciók lennének itt a helyesek. Ezeket a showFoto-ban (DigiKam) lehet használni legalábbis Linuxon. No, de ezek normál javítások. Itt – az esküvői fotóknál – kissé lágyítani sárgítani kell, hogy megkapjuk a boldogság érzetét.

Comments are closed.