Fekete-fehér átalakítás (LAB) – GIMP lépésről-lépésre

A mai lépésről-lépésre dokumentum ismét egy fekete-fehér konverziós lehetőséget mutat be, ezúttal a LAB színmód használatával.

Első lépés


Először is töltsük be a fekete-fehérré alakítani kívánt képet. Ezek után válasszuk ki a Színek > Komponensek > Szétbontás menüpontot.

Második lépés

A megjelenő beállítóablakon válasszuk ki a színmódok közül az LAB-t és jelöljük be a rétegekre bontást.


Ekkor a GIMP előállít egy új dokumentumot, melynek rétegei az LAB színmód L (fényesség), A (bíbor-zöld különbség), B(kék-sárga különbség) csatornái lesznek.

Harmadik lépés

Mivel fekete-fehér képet kívánunk készíteni, az A és B csatornára nem lesz szükségünk, dobjuk ki őket a kukába nyugodtan.

Negyedik lépés

Mivel az így kapott kép meglehetősen világos, másoljuk le. A másolást a kép kis téglaapot ábrázoló ikonra katintva kezdeményezhetjük.


Ezek után állítsuk a réteg összhatás módot szorzásra. Ha még mindig világos volna a kép ismételjük meg az eljérést mégegyszer. Amikor már túl sötét a kép a réteg átlátszóságát csökkentsük addig, mig a kép megfelelő árnyalatú nem lesz.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1360

Vegyél furmányos fotós könyvet, kell a pénz filmre!

Most 30% karácsonyi kiadói akció!