Fotók ellopása, avagy mire jó a Creative Commons

Sokfelől lehet hallani (Rékucnak és Kiss Ákosnak is volt ilyen problémája), hogy az emberek nem tisztelik más szellemi tulajdonát és hiába is van kiírva, hogy minden jog fenntartva mégis felhasználják a képet, hiszen amit egyszer valaki kitett az internetre az szabad prédának gondolják a népek.

Hadd számoljak be most én egy örömteli hírről, amit az okozott, hogy én a képeimet (már amit a flickr-re kiteszek) Creative Commons SA-2.0 felhasználói engedéllyel adom közre. Ez a licenc megengedi bárkinek, hogy az eredeti mű készítőjének feltüntetésével abból leszármazott művet hozzon létre vagy egyéb módon közreadja.

Történt ugyanis, hogy egy cég a budapesti utikalauzának illusztrációjaként felhasználta egy képemet és küldtek is egy e-mailt melyben ezt tudatták velem. Így örülhettem, hogy a kép szerintük megütött egy szintet és a nevem is forog a fotósok (meg nem fotósok) között.

Megtehettem volna, hogy a minden jog fenntartva opciót választom és akkor két lehetőség lett volna:
1. nem használják a képem,
2. ha mégis idegeskedhetek miatta mint a bevezetőben említett kollégák.

Szóval, szerintem a hacsak nem élsz konkrétan képek eladásából jó választás lehet valamelyik CC licenc (van olyan is amikor nem engeded a módosítást, vagy nem lehet üzleti célra használni, válassz egyet tetszés szerint), mivel reklámot hoz a képeidnek és szerezhet neked is ilyen jó pillanatokat, mint ez most nekem.