Freelensing – 10 tipp kezdőknek

A freelensing (magyarul gép elé tartott, de a bajonettel nem rögzített optikával való fotózás) egy nagyon érdekes technika. Így könnyen meg tudod változtatni az optika és a gép érzékelőjének szögét és ezáltal az élesség síkját, vagyis igazából nem is tudod az optikát párhuzamosan tartani a géppel :)

IMG_7077

  1. Használj olyan gépet amit nem sajnálsz, vagy könnyen letisztítható a szenzor, mert por biztos fog menni bele.
  2. Az élességállítás az optika mozgatásával és forgatásával történik, tehát nincs autófokusz, úgyhogy nézz utána, hogy tudod elexponálni a géped anélkül, hogy élességet állítana. (Lásd még, Ne a kioldó gombbal állíts élességet).
  3. Használj rekesz prioritás módot és a gép 00-ás rekesszel de jó záridővel fog dolgozni.
  4. Szerezz egy középformátumú lencsét annak nagyobb a bajonet és filmsík távolsága mint egy DSLR-nek, így képes leszel élesre állítani, nem fog megakasztani a bajonet. Ez a fotó egy Zeiss Biometar 80mm F2.8-cal készült.
  5. Állítsd a rekeszt a legnagyobbra, hogy minél több fény jusson (onnan) a keresőbe így könnyebb élességet állítani, vagy inkább saccolni.
  6. Fotózz árnyékból vagy napnak háttal, tűző napon nem fogod tudni a kezeddel kitakarni a fényt és nagyon (úgy értem nagyon-nagyon-elképesztően-nagyon fátyolos lesz a fotód).
  7. Csinálj több képet egy témáról, de akár egy beállításról is, hiszen nem tudhatod, hogy a kezed remegése által pontosan mi lesz az élesség síkjában.
  8. Próbálj ki egy makrót, a kihuzat méretét csak a kezed hossza befolyásolja.
  9. Tarts a lencsét viszonylag nagy szögben és egy icipici világot fogsz kapni a tájképed helyett. (Lásd a mellékelt fotó.)
  10. Ne sajnáld az utómunkát a fotótól, főleg a beszűrődő fény miatti elvesztegetett dinamikatartomány visszanyerése fontos.