GIMP gyorsbillentyűk Photoshop felhasználóknak

Ha huzamosabb ideig használtad az Adobe Photoshop nevű programját, valószínűleg hozzászoktál egy sor dologhoz, ami nem pont ugyanúgy működik GIMPben. Ezeknek a nagy többsége azonban könnyen be- és átállítható, hogy jobban a kezedhez simuljon a program. Kezdjük először is a gyorsbillentyűk beállításával.

Első lépés

Szerencsére nem kell az összeset egyesével átdefiniálnod, mert az már megtették helyetted mások. Mindössze annyit kell tenned, hogy letöltöd a ps-menurc nevű fájlt innét http://epierce.freeshell.org/gimp/gimp_ps.php

Második lépés

A GIMP a menurc nevű fájlban tartja a gyorsbillentyűk definícióját, így nem kell mást tenned mint ezt a fájlt kicserélni a letöltöttre… és itt most háromfelé válik a teendők listája.

Harmadik lépés Linux rendszeren

Linux rendszereken a GIMP a felhasználó könyvtárában a ~/.gimp-2.8 mappában tárolja a beállításait. Ez egy rejtett mappa, ami azt jeleneti, hogy elképzelhető, hogy nem mutatja a fájlkezelőd. Ha a Gnome beépített fájlkezelő alkalmazását használod Üsd le a CRTL + H gyorsbillentyűt és már látod is a ponttal kezdődő nevű állományokat. Nevezd át a menurc fájlt menurc-backup-nak (hogy meglegyen az eredeti, ha bármi baj történne), majd nevezd át a letöltött fájlt menurc-re és másold ide.

Harmadik lépés Windows rendszeren

Ez az állomány Windows rendszeren a felhasználó könyvtárában a .gimp-2.8 mappában található, ami Windows 7 vagy Windows 8 esetén valami ilyesmi: C:Usersfelhasználónév.gimp-2.8. Nevezd át a menurc fájlt menurc-backup-nak (hogy meglegyen az eredeti, ha bármi baj történne), majd nevezd át a letöltött fájlt menurc-re és másold ide.

Harmadik lépés Mac OS X rendszeren

Mac OS X rendszeren a GIMP a felhasználó könyvtárában található ~/Library/Application Support/GIMP/2.8/ Mappában tartja a beállításait. Mivel ez egy rejtett mappa, a legegyszerűbben úgy nyithatod meg, ha a Finder menüjéből kiválasztod a Go > Go to Folder menüpontot és beírod a mappa elérési útvonalát. Ha nem szeretnél ilyen sokat gépelni, elég a ~/Library/ mappához mész el, innen már oda tudsz navigálni is. Nevezd át a menurc fájlt menurc-backup-nak (hogy meglegyen az eredeti, ha bármi baj történne), majd nevezd át a letöltött fájlt menurc-re és másold ide.

Negyedik lépés

Indítsd újra a GIMPet és már élvezheted is a megszokott gyorsbillentyűket.
Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1390