Gimp testreszabása Mac OS X alatt

Bár a GIMP egy nagy tudású szabad (ingyenes) képszerkesztő program, Mac OS X alatt van egy pár idegesítő tulajdosága. Ez főleg abból adódik, hogy Windowsra elkészítették a GTK (ez a GIMP felhasználói felületéért felelős program) natív változatát addig Mac OS X-hez nincs ilyen. Ezért a GIMP futtatásához szükség van az X11 nevű albakozó programra.

Akinek még nincs meg és szeretné kipróbálni a GIMP-et a Mac OS X verziót letöltheti innen.

Egy kattintással kiválasztható ablak

Az első idegesítő dolog, hogy a GIMP ablakait először egy kattintással ki kell választani, majd csak utána tudunk benne kattintani. Elég sokat káromkodtam azon, hogy azt hittem kiválasztottam egy eszközt (mondjuk a nagyítót) az első kattintással és maradt az eredeti eszköz.

A bosszankodásnak ezt a forrását megszüntethetjük, ha nyitunk egy terminált és a következő két parancsot lefuttatjuk.

Mac OS X 10.4 Tiger és Mac OS X 10.5 Leopard esetén:

defaults write com.apple.x11 wm_ffm -bool false
defaults write com.apple.x11 wm_click_through -bool true

Mac OS X 10.5 Leopard esetén, ha XQuartz-ról update-eltünk:

defaults write org.x.X11 wm_ffm -bool false
defaults write org.x.X11 wm_click_through -bool true

CTRL helyett Command

A másik dolog, hogy aki megszokta, hogy a Command (alma) billentyűt használja módosítónak nem a CTRL-t mind a Windowson, annak bosszankodás forrása, hogy a GIMP-ben CTRL+Z a visszavonás, nem Command+Z.

Ennek a problémának a megoldásra létre kell hoznunk egy .Xmodmap fájlt a felhasználónk könyvtárában a következő tartalommal:

clear Mod2
clear control
keycode 63 = Control_L
keycode 67 = Control_L
add control = Control_L

Felület

Mivel a GIMP a GTK osztálykönyvtárat használja a felületre vonatkozó alapbeállításokat az /Applications/Gimp.app/Contents/Resources/etc/gtk-2.0/gtkrc fájlban találjuk. Itt azt mondhatjuk meg, hogy melyik témát használja a GIMP. Én a Clearlooks-Quicksilver-t állítottam be.

gtk-theme-name = "Clearlooks-Quicksilver"

Maguk a témák az /Applications/Gimp.app/Contents/Resources/share/themes könyvtárban találhatók. Az internetről letöltött témákat ide kell bemásolni.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1360

9 hozzászólás

 1. Sokat segítettél, köszönet érte.

  A teljesség kedvéért, az eredeti leírások lemaradt lépése – X11 beállítása – nélkül nem sikerült a CMD-Control billentyűk cseréje.

  Kérlek, a gimp.hun jelzett, 2.5-ös fejlesztői verzíó fordításában is segíts, ha lehet.

 2. Hát nekem így nem fordul :-( Ezzel szemben a 2.5 fut, de még elég sok probléma van a natív GTK-val, úgyhogy visszatéünk rá, ha stabil lesz.

 3. Nekem felment kisebb-nagyobb kínlódás után, de ugyanaz a szövegrenderelési probléma van, mint amit ott a hozzászólásokban is említenek (Leopardon próbáltam).
  Talán ez segít:
  http://trac.macports.org/ticket/15052
  De még értelmeznem kell, hogy mit is kell csinálni.

 4. Ezzel csak az a baj, hogy inteles, sőt gyaníthatóan leopard only (legalábbis nekem tigeres macbookon nem ment, amikor kipróbáltam).
  Nekem meg ppc-s gépem van.

Comments are closed.

Vegyél furmányos fotós könyvet, kell a pénz filmre!

Most 30% karácsonyi kiadói akció!