Goldenblog nyavajgás … itt is

Ma a nyafogást lomolitos kezdte, hogy kiesett a legjobb 82 fotóblog közül a Goldenblogon. A nyavajgást most én folytatom, azzal, hogy gondoltam megnézem mi a felhozatal, kik is ütötték ki lomolitos barátunkat. Nos, összefoglalva: a legjobb amit tehetek, hogy nem linkelem be a 82-es listát és megspórolok nektek egy csomó időt meg felesleges kattintást.

Mert a felhozatal elég gyenge – tisztelet a nagyon kevés kivételnek – ha ezek a legjobb fotóblogok, akkor szép nemzetünk elég szarul áll, pedig egy két nagy fotóst azért csak jegyeztünk az elmúlt időkben. Hozzá kell tennem azt is, hogy a fotóblog műfaj gyakorlatilag maga a lehetetlen, senki sem képes minden nap kimagaslóakat alkotni. Tehát bőven lehet, hogy azok akiknek a munkáját most leszaroztam, voltaképpen nagyon jó fotósok lennének, ha megtanulnának válogatni és csak a legfaszább fotóikat publikálnák.

Azért az is érdekes, hogy van több olyan blog a listában, ami nem elégíti ki az általam a fotóblog irányában támasztott minimális követelményeket sem. A fotóblog valami ilyesféle. Egy Flickr fotóstream számomra nem fotóblog, bár legalább rss-e van neki. Aztán a fotóblog az én értelmezésemben saját képeket közöl, ezt a kritériumot sem elégítte ki egy csomó – nem tudom minek nevezzem talán legyen – URL. Aztán volt olyan szerző is aki bevallottan nem fotóblogot készített, idézném:

neveztem a *** -t a goldenblog versenybe, jobb híjján a fotoblog kategóriába.

A szerzőnek igaza volt, a weboldala, még ha blog is, tényleg nem ide való.

Persze, most gondolom felmerül a kérdés, hogy hol vannak az én nagyon jó fotóim, ha már ilyen jól meg tudom állapítani, hogy a Goldenblog magasságos zsűrije dilettáns, a beválogatott fotóblogok szerzői pedig amatőrök. Nos, az a néhány fotóm – ami megérdemli – leginkább különböző falakon lóg bekeretezve, a többi műanyag tégelyekben, papír tasakokban, és merevlemezek eldugott szektoraiban porosodik. Viszont nekem nincs is fotoblogom, amit neveztem a Goldenblogra.

És végül egy felhívás: ha tudtok jó magyar fotóblogot, kommentezzétek már be ide, úgy néznék jó képeket is.

Jó magyar fotóblogok korábbról:
F7
Káló Péter fotográfus képes naplója

Default image
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1352

3 hozzászólás

  1. Hát igen, egy ilyen blogverseny az egyik legszubjektívebb dolog.
    Igazából nehéz megítélni, hogy akik bejutottak, azok jók, vagy rosszak, lehet, hogy nincs is jogunk hozzá, merthogy nem tudjuk, hogy egy adott kép mögött mi van, vagy mi nincs. Vagy mi…:)

Comments are closed.