Kéknyomat

Az úgy volt, hogy megkérdeztem Sprenc Balázstól a flickr-en, hogy hol veszi a nedves kollódiumos képeihez a vegyszereket. Ez úton szeretnék köszönetet mondani neki, hogy azt javasolta, először inkább a kéknyomatok irányába lenne érdemes mozdulnom.

Szimpla kert I. – kéknyomat akvarell papíron

A kéknyomat – bár jóval kevéssé veszélyes mint az ezüst alapú eljárások – sajnos nem alkalmas direkt fénykép készítésére ezért a célomhoz, hogy mindenféle előregyártott kellék nélkül legyek képes fotót készíteni, nem visz közelebb, de azért jó dili, úgyhogy kipróbáltam.

Mi kell hozzá?

Mielőtt nekiállsz kutyulni, vedd sorra, hogy mindened megvan-e otthon ami kelleni fog. Először is kell két legalább három decis sötét üveg a két komponensnek. Ezen kívül kell egy patika- vagy konyhai mérleg ami gramm pontossággal mér. Szükséged lesz még egy pár üvegre (én befőttes üvegeket használok a cuccok összekeveréséhez) valamilyen papírra (ez a kép akvarell papírra készült, láthatod is a papír szerkezetét a szkennelményen) vagy textilre (a pamut állítólag jó alapanyag) és egy ecsetre. Vannak akik nem szeretik az ecset esetlegességét ezek rúddal hengerlik a kész folyadékot a papírra. Nekem speciel bejön.

Az interneten találsz egy sor receptet én végülis a következőt választottam:

  • 50g zöld vas-ammon-citrát lassan feloldva 8 uncia (236ml) vízben
  • 35g vörösvérlúgsó (kálium-ferricianid) lassan feloldva 8 uncia (236ml) vízben
Mindkét oldatot sötét helyen kell tartani és a felhasználás előtt összeönteni egyenlő arányban. (4-5g oldat elég 4-5 9×12-es kép érzékenyítésére.) Ezek után fel kell kenni egyenletesen a papírra, úgy, hogy maradjon egy jókara margó ahol meg lehet fogni a papírt. Ezek után sötét helyen fel kell akasztani a papírt száradni. A megszáradt papírok sötét helyen tárolhatók.

Az expozíció

Az eljárás kontakt másolatok készítésére alkalmas, amihez egy klippes képkeretet használtam. Elsőnek az érzékenyített papír, aztán rá a film, majd az üveg és végül a rögzítőfülekkel rögítettem. Az irattár kedvéért: az expozíció szeptember 10.-én 16:15 körül napfényes időben nagyjából 12 percig tartott.

Előhívás

A cianotípiában az az érdekes, hogy nem kell előhívni, csak jó alaposan kimosni a vízoldható részeket amit nem ért fény és kész is vagyunk. Már csak meg kell száradjon és lehet keretezni.

FONTOS FIGYELMEZTETÉS

Bár a folyamatban leírt vegyszerek nem túlzottan veszélyesek, a szervezetbe kerülve mérgezést okozhatnak (a vörösvérlúgsóból például sav hatására mérgező gáz szabadul fel), ezért a folyamat során használj gumikesztyűt és minden vegyszert cimkézz fel és zárj el olyan helyre ahol senki, főleg gyermekek nem érhetik el. Ne lélegezd be folyamat során a felszabaduló gázokat és ha lehet folyamatosan szellőztess!

egjegyzés

[…] Ha szeretnél többet megtudni az eljárásról itt olvashatsz utána a pontos receptnek. […]