Lefotózni a lefényképezhetetlent – Mire jó a HDR?

Szilvi kérdezett a qtpfsgui-val kapcsolatban valamit és rá kellett jönnöm, hogy Mac OS X alatt már nem működik a cucc. Lehet, hogy a hiba az én készülékemben van valahol, de a legfrissebb verziót is megpróbáltam és az sem indul el. Szóval kénytelen voltam egy Ubuntura feltelepíteni és ha már ott voltam eljátszottam egy régi képpel.

Itt közbe kell szúrnom, hogy alapvetően nem kedvelem azokat a HDR tónustérképeket, amelyekre a nagyérdemű nagy része gerjed (Értsd: Harry Potter effekt), viszont lehet úgy is csinálni, hogy ízléses legye és ami még fontosabb, bizonyos helyzetekben kisegít, ha a géped dinamika tartománya túl kicsinek bizonyulna. Alkalmazhattam volna itt az egyszerű expozíció összeolvasztást is, de mint írtam és a qtpfsqui került a kezeim közé.

A kép Madeirán készült tavaly és amikor fotóztam akkor biztos voltam benne, hogy ezt nem is érdemes megpróbálni normálisan lefotózni. Ahogy kilyukadtunk a kiáltónál olyan látványban volt részünk, amit az emberi szem és agy képes befogadni, a fényképezőgép nem tud mit kezdeni vele. Az ég felhős volt és a hegyek tetejénél szembe sütött a nap. A látvány azonban olyan lélegzet elállító volt a csipkés hegyekkel és egy kb. 300-400m mély szakadékkal a lábunk alatt, hogy meg kellett próbálnom…

Madeira – a jól exponált kép

Csináltam 3 képet. Egyet 2FÉ-val alul- egyet 2FÉ-val felül és egyet jól exponáltan és reménykedtem, hogy itthon tudok belőle valami olyat csinálni ami visszaadja a látványt, vagy legalább az érzést.

Madeira – HDR

(Ha nagyon sokan érdeklődtök, akkor készítek egy leírást, hogy hogy is készült ez a kép pontosan:)

egjegyzés

Ez a HP-effekt érdekes dolog, valójában nem rossz, csak sok volt már belőle, és akkor olyan, mint a sajtófotón a szomorú szemű éhező kisgyerek léggyel meg a fáradtan ücsörgő katona kezében tartott sapkával – jó, jó, értjük, de már az előző százat is értettük.

Viszont be kell vallanom, nekem ez is olyan mesésen haragos lett, de én nem szeretem a “felülszínezősös” szűrőt sem (nem tudom, mi a szép neve), szóval lehet, hogy ez a bajom. Na jó, az eredetinél tényleg jobb lett.

marcsafaraok: köszönöm
Szilvia: a szép neve gratuated filter (átmenetes szűrő), ha jól gondolom, hogy mire gondolsz :-)

Üdv.

PS vagy valamelyik direkt erre a célra írt progi?
A Tone Mappingről írhatnál, azzal még mindig nem vagyok 100%-ig képben… :)

Egyébként a kép nekem tetszik… :)

István
(a nagyon amatőőőőőőr fotós)

asdfghjkl:
A képet qtpfsguival készítettem. Itt olvashatsz róla kicsit bővebben.

A tónus térkép az az eljárás, amivel a 32bites képekből 8bitesek készülnek. Angolul bővebben itt.

A qtpfsgui nekem el szokta menteni a tónustérkép paramétereit a jpg megjegyzésébe. Aki ismeri a programot, annak hasznos (a tónustérképet készítő eljárás és annak beállításai vannak benne).
Flickr csoport