Megjegyzések – Szolgálati közlemény

Tisztelt interaktív olvasók!

Az utóbbi időben a blogra – a rengeteg okos és előremutató megjegyzés mellett – elkezdtek olyan megjegyzések érkezni, amelyek elrontották a kedvem, mert buta és néha rosszindulatú emberek hagyták azt a Névtelenség mögé bújva. Ezért úgy határoztam, hogy a mai naptól nem lehet névtelenül megjegyzést hagyni a fotonlogon. (Így aki el akarja cseszni a napomat legalább egy OpenID-t kell gyártson magának.)

De hamár elkezdtem, ne álljunk meg ennyinél, mert azt szeretném, ha ennek az írásnak a végére mindenki megértené, hogy szerintem milyen a korrekt magatartás amikor más – amúgy gyakorlatilag társadalmi – munkájának gyümölcséről mondunk verdiktet. Mert kedves olvasóim, azt tudnotok kell, hogy ez az oldal valószínűleg soha a büdös életben nem fogja a bele fektetett munka töredékét sem visszahozni. Igaz, nem is ezért szántam, rengeteg időt – főleg éjszakát – ennek az oldalnak a tartalommal való megtöltésére.

Természetesen nem gondolom, hogy mindenkinek egyet kell értenie velem, sőt azt sem, hogy én lennék fotográfia terén a legpallérozottabb elme Közép-Kelet Európában. Sőt mi több az ezen az oldalon az idők során felgyülemlett tartalmak – minthogy nem vagyok tökéletes – olykor tárgyi tévedéseket tartalmaznak. Ezek a tartalmak – minthogy ember rejtezik a felhasználónév mögött – olykor véleményeket tartalmaznak, mellyel természetesen nem kötelező egyetérteni, sőt mi több vitába lehet velük szállni, de anyázni felesleges, értelmetlen és ráadásul rossz szájízt is okoz.

Azt gondolom, kedves interaktív olvasók, hogy egy korrekt megjegyzés valahogy így néz ki:

A gamut az eszköz által megjeleníteni/kinyomtatni képes színek tartományát jelöli nem pedig azokat a színeket melyek nem jeleníthetők meg. Valószínűleg elírás volt…

És a legutóbbi – ami kiverte a biztosítékot, de egyáltalán nem a legdurvább az utóbbi idők névtelen megjegyzései közül – ilyen volt:

Szerintem Scott Többet fogott fényképezőgépet a kezébe mint a kedves cikk író.

Persze ezzel az erővel azt is mondhatta volna, hogy több könyvet adott el mint Te, kedves cikk író, valaha is fogsz, amiben szintén igaza lett volna. És még talán hozzá kellett volna tenni, hogy bibibi.

Csak azt nem tudom, hogy mi késztet valakit egy ilyen sor leírására? Nyilván meg szerette volna védeni tőlem Scott Kelby-t, mintha számítana neki, hogy egy világvégi középszar látogatottságú fotós blog írója mit karattyol egy olyan nyelven amit jó ha 15 millió ember ért a 6 milliárdból. Arról nem is beszélve, hogy tőlem nem kell megvédeni Scott-ot, az egyik legnagyobb rajongója vagyok, legalábbis ami a PR-jét illeti. (Hozzátenném, hogy éppen ezt írtam abban a cikkben is amire a megjegyzés jött, vagyis emberünk vagy nem tud olvasni, vagy az olvasott dolgok értelmezésével vannak gondjai.)

Végezetül, biztos sokan vannak, akiknek a fotonlog színvonala alacsony, hiszen már mindent tudnak abból amit itt lehet olvasni. Ezeknek azt javaslom, mondják le a feedet és a közelébe se jöjjenek többet az oldalnak. Ha nekik van igazuk egy idő után nem lesz a fotonlognak egyetlen látogatója sem és nyugodtan abbahagyhatom. Ha nincs igazuk, akkor a legrosszabb ami történhet, hogy én nyugodtan írogathatok, a többiek meg nyugodtan olvashatnak.

Default image
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1352

2 hozzászólás

  1. teljesen egyetértek veled, és meg is értem, és szerintem jól teszed, aki hozzáakar szólni, az úgy is hozzáfog, még ha regisztrálni is kell.
    Az én blogomon azért van engedélyezve, mert általában 0 comment van a bejegyzéseknél, szóval tökmind1. Azért ne add fel meg semmi ilyesmi, mert van egy két idiot ember aki beszól…
    üdv. xt

Comments are closed.