Megrendezett fotó – Fotófalu 2016

Idén a fotófaluban a Mágikus kollódium c. kurzuson kívül a Megrendezett fotó c. programban is részt veszek mentorként.

Idén a fotófaluban a Mágikus kollódium c. kurzuson kívül a Megrendezett fotó c. programban is részt veszek mentorként.

 

Y-series
Fotó: (C) Kasza Gábor

Íme a program leírása:

A fotográfia feltalálása óta létezik az a képkészítéshez való hozzáállás, ahol a körülményeket előre eltervezik és alakítják, úgymond megrendezik. Sokszor állítják szembe ezt a magatartást a szemlélődő, az életet távolról figyelő és azt beavatkozás nélkül dokumentáló fotográfus tevékenységével, aki csak a bressoni „döntő pillanatra” vár, hogy kiragadja a valóság egy fontos szeletét.
Megrendezett majdnem minden alkalmazott fotó, de a művészet területén is találkozhatunk a ma már egyre szerteágazóbb műfajjal. Valójában a két hozzáállás alig különbözik, lényegét tekintve mindegyik hosszas előkészítést és szemlélődést igényel, ismernünk kell a megfelelő eszközöket és technikát, amit biztonsággal tudunk alkalmazni, és a végén ott a „döntő pillanat” – exponálnunk kell.
A megrendezett fotó nem magányos műfaj, általában többen dolgoznak együtt az igazán nagyszerű végeredmény érdekében. A kurzus során mi is csapatot alkotva készítünk majd egy-egy ilyen megrendezett képet, műtermi és szabadtéri körülmények között is. Mint mondják, ez egy „technikai sport” – nagyobb hangsúlyt kell helyeznünk a világításra (kültéren is) és az utómunkára.
A munka során végighaladunk a tervezéstől a nyomtatásig, világossá válik, miért is olyan fontos az úgynevezett „workflow”. Miután elképzeltük a képet, megterveztük, előkészítettük és leexponáltuk, utána még számtalan feladat vár ránk.
Annak érdekében, hogy kreativitásunk kiteljesedhessen, tisztában kell lennünk a lehetőségeinkkel – uralnunk kell kalibrált eszközeinket.
A kurzus résztvevői beleláthatnak a magas színvonalú fotózás műhelytitkaiba és megtanulhatják azokat, megismerkedhetnek a legjobb felszerelésekkel és a professzionális szoftverek használatával.
A résztvevőknek a kurzus második felében saját alkotást is lehetőségük lesz létrehozni, egymást segítve csapatban dolgozni. Az egyéni fejlődés érdekében a tudásszintnek megfelelően több csoportra osztjuk a résztvevőket, így a kurzusra kezdő és tapasztalt fotográfusok jelentkezését is várjuk.

Szoftverek: Photoshop, Lightroom, CaptureOne
Világítástechnika: Profoto, Hensel
Kamera: PhaseOne középformátum, Nikon d810
Monitor: Eiso
Nyomtató: archive minőségű, vizes bázisú Epson Stylus Pro 2880
Platform: Windows, Mac OSX

Kurzusvezető: Kasza Gábor
Mentorok: Baráth Gábor, Peti Péter, Schmal Fülöp

Jelentkezz most!

Default image
Baráth Gábor
Fotós informatikai szakíró és fordító. Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió, Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!, A digitális fotós könyv 5., A digitális fotós könyv - Best of és a Vakuskönyv fotósoknak.
Articles: 1349
%d bloggers like this: