(MI) lesz velünk? – kiegészítés az előadáshoz

Majd elfelejtettem, hogy ígértem pár dolgot azoknak akik végigkövették az előadást.

Kezdjük egy világpolitikai érdekességgel, a tényleges ellenőrzés vonalával. A vita tárgya a CIA-tól beszerzett térkép szerint két-három légypiszok a térképen (ami valójában egy, összesen nagyjából Magyarország méretének megfelelő terület Tibettől (Kínai Népköztársaság) keletre és délre a Himalájában.

Röviden összegezve, a Kínaiak jól elfoglaltak egy darabot Indiából, majd 1962-ben fegyverszünetet kötöttek a felek, de a mai napig nem vonták ki a csapatokat a területről. Mivel azonban az első lövés véget vetne a tűzszünetnek csak botokkal verik és kövekkel dobálják egymást a felek.

Ha már itt tartunk ajánlanék egy kiváló könyvet az egyik kedvenc szerzőmtől: Neal Stephenson: Termination ​Shock – Az összeomlás kora.

Na menjünk tovább. Ígértem egy animációs filmet, amit elejétől a végéig AI rajzolt.

Szó volt az előadásban a címkézésről is. Hal írt egy üzenetet a napokban, hogy jójó, de mi van a Lightroom Classiccal? Abban hogyan lehetne mesterséges intelligencia segítségével kulcsszavazni? Nos, a dolog kissé bonyolultabb, mint azt gondolná az ember, de nagy vonalakban két lehetőségünk van:

  1. feltöltjük valahova a képet (Google Vision, stb.), amit kulcsszavazni szeretnénk és egy kis program beállítja vagy plugin rajta a kulcsszavakat vagy
  2. betanítunk egy modellt és a ugyanezt a saját gépünkön tesszük meg. Sajna ez nagyon idő és erőforrás igényes, de nem lehetetlen előre tanított modellt találni, mint pl. a Recognize Anything. (Ezzel ráadásul rögtön megvannak a címkék kínaiul is, már ha érted a célzást :)

Ígérem, ha lesz egy kis időm jobban utánanézek.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1390