Milyen kompakt fényképezőgépet vegyünk?

Karácsony körül több ismerősöm is kikérte a véleményem, hogy milyen kompakt fényképezőgépet vegyen, ezért gondoltam leírom a véleményem az ügyben, hátha többen is rágódnak a kérdésen. Előre bocsátom, hogy ami itt fog következni, az szigorúan magánvélemény, több esetben nincs is alátámasztva semmivel.

Először is érdemes tisztában lenni azzal, hogy minden fényképezőgép vásárlás (és egyéb beszerzések is) a kompromisszumokról szól, hacsak nincs végtelen mennyiségű pénzünk, de esetenként még az sem segít.

Szóval először is érdemes tisztázni magunkban, hogy mi a fontos. Ha a képminőség lenne az, ne is olvass tovább, ne kompaktot vegyél. Ha az, hogy kis helyen elférjen és mindig nálad lehessen, akkor neked kompakt kell, viszont a mai kompaktok zajosak és torzítanak. Ez még a drágábbakra is igaz. Ennek egyrészt fizikai okai vannak, másrészt technológiai, hiszen a lencsék ezekben a gépekben nem a legjobb minőségűek. Nézegetve a képeket amiket a mostani kompakt kamerákkal készítettek azt tapasztalhatjuk, hogy bár 3000×4000 pixel felbontású képeket készítenek, nem érdemes 10×15-ösnél nagyobbra nagyítani őket annyira zajosak. Tetézve a kompromisszumokat még azzal is, hogy hatalmas zoom átfogást adnak, még rosszabb képminőségért – nagyobb torzításért – cserébe.

Ennél a pontnál újabb kérdésbe ütközünk, mégpedig abba, hogy szeretnénk-e tájképeket készíteni a gépünkkel. Amennyiben igen a válasz keressünk olyat amiken, 28mm ekvivalens fókusztávolságnál kezdődik a nagylátószög. Ha az objektív gyújtótávolsága ennél nagyobb értéken kezdődik sok témát nem fogunk tudni megörökíteni, főleg szűk városi helyszínek esetén. Ha csak bulifotók, portrék készítése a cél megfelel egy nagyobb gyújtótávolságú objektív is.

Ahogy az imént már írtam, a nagy zoom átfogás nagy kompromisszum, vagyis igyekezzünk olyan gépet választani amink 3-4x-es optikai zoomja van. Ezek a lencsék – remélhetőleg – kevésbé fognak torzítani, ráadásul ritkán lesz szükségünk 105mm-nél nagyobb gyűjtótávolságra, mivel se természet-, se sportfotókat nem fogunk gyakran készíteni egy kompakt géppel.

Nézzük akkor a márkát. Sony kamerát csak az vegyen, akinek már van egy, vagy nagyon sok pénze van, mert – bár nekem is volt és igen jó minőségű képeket lehetett készíteni vele–, az idióta saját memóriakártya formátum miatt nagyon drága a kártya hozzá és csak Sony eszközökben használható. Én – és ezt nevezhetitek soviniszta álláspontnak – kizárnám azokat a fényképezőket amiket tankhajó gyártó cégek készítenek és maradnék a fényképezőgép gyártóknál, tehát – ebben a sorrendben – Canon, Nikon, Olympus, Fujifilm és félig a Panasonic (Leica lencsével). Az első kettő ízlés szerint felcserélhető.

Az én számomra a mosolygás érzékelő, az arcot megkereső élességállító, meg az egyéb hókuszpókusz tökéletesen jelentéktelen, vagyis ebből a szempontból érdemes a legegyszerűbbet választani, az olcsóbb lesz és minőségben nem biztos, hogy rosszabb. A képstabilizátor ugyan hasznos, de már gyakorlatilag minden gépben van.

Az utolsó kérdés a videó rögzítésének lehetősége. Gyakorlatilag az összes kompakt képes valamilyen videó felvételt készíteni. Ha nagy felbontású jó minőségű videóra vágyunk elsősorban, érdemes megnézni a Panasonic kameráit, ezek közül vannak olyanok amelyek HD videót képesek rögzíteni.

Végezetül, ha ez mind kínai volt neked, egyszerűen vedd meg a legolcsóbb Canon vagy Nikon kamerát, aminek 28mm-től indul a zoomátfogása és maximum 5x zoomja van. Elégedett leszel vele.

%d bloggers like this: