Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj – 2019 pályázati kiírás

A Capa-nagydíjat minden évben olyan, a fotográfia bármely ágában dolgozó alkotó kaphatja, aki szakmailag megalapozott múlttal rendelkezik és korábban kiemelkedő tehetségről tett tanúbizonyságot.

A Capa-nagydíjat minden évben olyan, a fotográfia bármely ágában dolgozó alkotó kaphatja, aki szakmailag megalapozott múlttal rendelkezik és korábban kiemelkedő tehetségről tett tanúbizonyságot.

A Capa Központ az ösztöndíjak és a díj odaítélésével is hangsúlyozni szeretné elkötelezettségét a társadalmat gazdagító kreatív művek elkészülése mellett. Az ösztöndíjak és a díj az alkotók további fejlődését és jövőbeni kísérletezésének előmozdítását szolgálja.A Capa-nagydíj 2019 elnyerése pályázathoz kötött, jelölésre nincs mód. A díjra egyéni alkotók vagy kis létszámú (maximum öt fős) alkotócsoportok jelentkezhetnek. A pályázaton magyar vagy Magyarországon élő külföldi állampolgárok indulhatnak. Alkotócsoportok esetén a pályázók legalább fele kell, hogy megfeleljen ennek a feltételnek.

Pályázni már folyamatban lévő munkával és a munka befejezését felvázoló szinopszissal lehet, amely kitér a munka végső formájára, installálásának tervezett módjára is. A pályázati anyag tartalmazhat ugyan korábban már bemutatott elemeket, de csak olyan pályamű díjazható, amely az ösztöndíj során az eredetitől eltérő koncepció szerint egy új művet hoz létre. A pályázatra olyan pályaműveket és szinopszisokat várunk, amelyek társadalmilag elkötelezett alkotói módokról tesznek tanúbizonyságot.

Olyan anyaggal nem lehet pályázni, amely a Capa Központ anyagi támogatásával jött létre vagy a munka egy korábbi fázisában a Capa Központ anyagi támogatásával már bemutatásra került. Nem díjazható olyan sorozat sem, amelynek jogán alkotója más alkotói ösztöndíjban részesül (például NKA, MMA, MFSZ vagy Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj).
A zsűri a pályázat első szakaszában három ösztöndíjast választ ki, akik a leadott szinopszisuk alapján egy éven át folytatják a már megkezdett munkát, majd erről beszámolnak a zsűrinek. Ezek után, a pályázat második szakaszában a zsűri a három ösztöndíjas közül választja ki a nagydíjast.

A három ösztöndíjas megnevezése után az ösztöndíjasok a Capa-nagydíj pályázatára beadott és az ösztöndíj keretében készülő képeikkel más pályázaton nem indulhatnak és az ösztöndíj időszakában ezeket a munkákat nem publikálhatják egészen a nagydíj nyertesének bejelentéséig.

Az ösztöndíjasok az elkészült munkáikat a Capa Központban rendezett csoportos kiállításon személyesen, nyilvánosan és angolul mutatják be a zsűrinek a nagydíj átadása előtt. A kiállítás előállítási költségeire a Capa Központ fedezetet biztosít az ösztöndíj összegén felül.

Pályázati díjak
Az ösztöndíjasok 500-500 ezer forint ösztöndíjban és ezen felül 200-200 ezer forint, a beszámoló kiállításuk elkészítéséhez biztosított költségtérítésben részesülnek. A nagydíjas további 3 millió forintot vehet át.

Zsűri
Az ösztöndíjak és a díj odaítéléséről neves magyar és nemzetközi szakemberekből álló, öttagú, független zsűri dönt. A zsűri munkáját a titkár segíti, akinek szavazati joga nincs. A zsűrizés több – online és személyes részvételű – fordulóban, zártkörűen és angolul zajlik. A pályaművek – a zsűrizés teljes ideje alatt – nem anonimizáltak. Egy pályázat során az anyagokat két zsűri értékeli: a pályázat benyújtásakor az első zsűri kiválasztja a három ösztöndíjast, a következő évben pedig egy másik zsűri választja ki a három ösztöndíjasból a nagydíjast. Tehát minden zsűri az azévi pályázatok közül három ösztöndíjast, az előző évi három ösztöndíjas közül pedig nagydíjast választ.
A Capa-nagydíj zsűrijének tagjai 2018-ban:

Gerhes Gábor, A zsűri elnöke
képzőművész, egyetemi oktató

Lars Boering
A World Press Photo alapítvány igazgatója

Louise Clements
A QUAD művészeti igazgatója és a FORMAT nemzetközi fotográfiai fesztivál igazgatója

Oliva María Rubio
A La Fábrica kurátora és művészeti vezetője

Spengler Katalin
Műgyűjtő, szakújságíró, szerkesztő

Fontosabb időpontok:
2018. augusztus 1., szerda 08:00
A Capa-nagydíj 2019 pályázatok feltöltésének kezdete

 1. szeptember 19., szerda 12:00
  A Capa-nagydíj 2019 pályázatok leadási határideje

 2. október 17., szerda
  A Capa-nagydíj 2018 három ösztöndíjasának nyilvános előadása

 3. október 18., csütörtök 18:00
  A Capa-nagydíj 2019 első eredményhirdetése, a shortlist és benne a három ösztöndíjas megnevezése, valamint a Capa-nagydíj 2018 átadása (Robert Capa születésének 105. évfordulója alkalmából)

 4. október 21., hétfő
  A Capa-nagydíj 2019 átadása (Robert Capa születésének 106. évfordulója alkalmából)

A pályázatról további információk a pályázat weboldalán találhatók:
https://capa-nagydij.capacenter.hu/

Örömmel tudatjuk, hogy 2018 őszén a Capa Központ meghirdeti az idei Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat is.