RTFM – Rendhagyó könyvajánló

Ez a bejegyzés azoknak szól akik el szeretnék állítani az üzemmód tárcsát a zöld fényképezőgépről és tudják is, hogy mit jelentenek a tárcsán lévő ikonok.

Tudod, hogy a géped melyik módban, milyen fénymérési eljárást használ? Tudod, hogy melyik gombbal vagy tárcsával kell egy mozdulattal alul vagy felülexponálni a képet? Hogy állítható a vakuszinkron második redőnyre? Hogy lehet követő autófókuszra vagy manuális fókuszra állítani a gépet?

Mindezen kérdésekre megtalálható a válasz abban a műben amit a géphez adtak és jó magyar emberhez mélóan nem olvastál. Igen a használati útmutató az. Ja és üres idődben gyakorolhatod is a beállításokat, akkor nem a terepen fog kiderülni, hogy elfelejtetted, hogy kell valamit megcsinálni.

Default image
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1351

6 hozzászólás

 1. AnTalk: Az én tapasztalatom azonban az, hogy mi magyarok ügyesek és okosak (valamint lusták) vagyunk és nem nagyon pazaroljuk az időnket trivialitásnak tűnő dolgokra. Ezzel szemben egy angolszász embernek természetes, hogy mielőtt használatba venne egy szoftvert vagy eszközt, végigolvassa a használati útmutatót.

  Ezzel együtt, lehet, hogy igazad van és nem a nemzetiséghez, hanem a lustasághoz, elbizakodottsághoz van köze a dolognak :-)

 2. Szia :) S milyen esemény hatására született meg eme írás?
  Egyébként én rontom a statisztikád, mivel a rövid magyar, s az általam értelmezhetetlen német nyelvű leírás mellé, leszedtem és kinyomtattam, majd “rongyosra” olvastam az angol nyelvűt is ;)
  De ha valaki vesz egy komolyabb bridge vagy dslr-t s nem olvas el hozzá néhány könyvet és a használatit, az egyéni szociális probléma… A fogyasztói társadalmunkkal járó értelmetlen pazarlásnak ez csak egy újabb megnyílvánulása mind szellemi, mind fizikai síkon :) De dicséretes, hogy te ez ellen tenni szeretnél valami.

 3. Igazából, régen nyilván én se olvastam el a használati útmutatókat, míg rá nem jöttem, hogy olyan kérdésekre is van benne válasz amit fel se tennék magamtól, mert nem is tudtam, hogy van olyan lehetőség :-)

  Arról nem is beszélve, hogy néhány dolog, amit vért izzadva megtaláltam az interneten, mint később kiderült simán, hogy benne volt a kis könyvecskében vagy a súgóban.

 4. Az a kis könyv aranyat ér :) Nagyon meg tudja könnyíteni az eccerű fotós embör életét. Ha keresek benne valami utána én is bele szoktam lapozni, mert mindig lehet benne találni meglepetéseket. Ráadásul időről-időre el is felejtem, hogy ilyet is tud a gépem, s ezt nem árt néha felidézni.

Comments are closed.