Szelektív deszaturáció egyszerűen – GIMP lépésről-lépésre

A mai GIMP lépésről-lépésre anyagból megtudhatjátok, hogyan lehet Sin City kinézetű képet készíteni. Aki látta a filmet bizonyára emlékszik, hogy a legtöbb jelenet fekete-fehér és vörös volt.

Valójában ezzel a módszerrel nem csak Sin City-szerű, hanem nagyon sokféle szelektíven deszaturált (színtelenített) képet lehet csinálni. Alkalmas például egy repcemezőt ábrázoló képen csak a virágok sárga színének meghagyására is. Az egész kizárólag azon múlik, hogy az alapszínek közül melyik csúszkákat mozdítjuk el.

Első lépés

Töltsük be a kiinduló képet. A kép amivel dolgozni fogunk a Lágymányosi hid egy részletét ábrázolja. Ezen fogjuk a vörös részek kivételével minden más színt eltüntetni.

Második lépés

Válaszuk ki a menüből a Színek > Árnyalat-telítettség menüpontot és állítsuk a vörös kivételével az összes alapszín telítettség csúszkáját -100-ra, vagyis teljesen telítetlenre. (Ha a repcemezőn akarunk varázsolni, természetesen ugyanezt kell tenni csak a vörös helyett a sárgák kivételével.)

Harmadik lépés

Állítsuk át a szín kiválasztó rádiogombot a vörös színre és a három szúszka segítségével állítsuk be a megfelelő vörös árnyalatot.

Negyedik bónusz lépés

Az így kapott képhez vignettálás hatást is adhatunk a Szűrők > Torzítás > Lencse torzítás menüpont kiválasztása után. Ez az ablak valójában a lencsehibák által okozott torzítások csökkentésére van, de mi most fordítva fogjuk alkalmazni és valósághű torzítást fogunk adni vele a képhez.

Ötödik lépés

Elkészült a mű, már csak az elmentése és publikálása van hátra, no meg a hátradőlés és gyönyörködés.

Egyéb tutorialok:
Fekete-fehér átalakítás (LAB) – GIMP lépésről-lépésre
Fekete-fehér átalakítás (Gradiens térkép) – GIMP lépésről-lépésre

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1360

Vegyél furmányos fotós könyvet, kell a pénz filmre!

Most 30% karácsonyi kiadói akció!