Szergej Mihájlovics Prokugyin-Gorszkij munkássága

Az ezerkilencszázas években egyáltalán nem volt egyszerű jó technikai minőségű fényképet készíteni, különösen nem színeset.

A tegnapi bejegyzésben említettem, hogyan lehet három fekete-fehér felvételsegítségével színeset készíteni. Most had mutassam be ennek az eljárásnak az egyik nagyját.

Szergej Prokugyin-Gorszkij vegyész, fényképész (ez a kettő akkoriban együtt járt) az 1900-as évek első felében egy a Második Miklós cártól kapott vasúti kocsiból kialakított sötétkamrával beutazta Oroszországot és Európát, még az Osztrák-Magyar monarchia területén, Villach környékén készített fotói is fennmaradtak.

Akit bővebben érdekel több száz fotót talál az örökségét kutató oldalon vagy a Library of Congress oldalán. Többségében ide kerültek ugyanis a negatívok, majd 2000-ben digitalizálták az egész anyagot.

A lenti képek között felhívnám a figyelmeteket a farmerkabátos csávóra, akinek Szonja nevű felesége maga is fotózott: Lev Nyikolajevics Tolsztojra.

Default image
Baráth Gábor
Fotós informatikai szakíró és fordító. Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió, Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!, A digitális fotós könyv 5., A digitális fotós könyv - Best of és a Vakuskönyv fotósoknak.
Articles: 1349