Tájkép nagyon messziről

Ez a fotó körülbelül 1 500 000 000 km (betűvel: egymilliárd ötszázmillió kilométerre) tőled készült. Az kocsival nagyjából 1700 évnyi útra van.

Remélem tetszett a múltkori kis űrbéli kirándulásunk. Akkor egy közeli forró helyre, a Merkúrra mentünk tiszteletünket tenni nagy fotósok előtt, ma viszont elviszlek benneteket egy nagyon, de nagyon távoli és borzalmasan hideg világba, a Titánra.

Az egész azért izgalmas, mert ez a legtávolabbi szilárd test, ahonnan igazi tájképpel rendelkezünk, vagyis, ahol egy fényképezőgép járt.

A Titán (a Szaturnusz holdja) tízszer messzebb van a Naptól mint a Föld és olyan hideg, hogy a folyók és tengerek metánból vannak. A Titán felfedezőjéről elnevezett Huygens szonda, leszállása után, ebben a kutya időben is több mint egy órán keresztül sugárzott különféle adatokat a Cassininek, ami aztán visszaküldte ezeket a Földre. Így most megtehetjük azt, hogy körbenézünk a Titánon.

Fénykép a Titán felszínéről

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1388