Tiéd a Margitsziget! – Fotópályázat

margitsziget-fotopalyazat-2016-700x400
A Szabad Tér Színház pályázata amatőr, pályakezdő és profi fotósok részére.

Vedd elő egy évnél nem régebbi, jól sikerült képed vagy készítsd el egyedi fotódat, amely sajátosan mutatja meg Budapest legszebb közparkjának romantikus hangulatát! A legjobb pályaművek csoportos kiállításon kerülnek bemutatásra a Margitszigeti Víztorony Visual Art galériájában, az első három helyezett pénzjutalomban és bővített kiállítási lehetőségben részesül.


A pályázat témája
: az ezerarcú fővárosunk zöld szíveként emlegetett Margitsziget romantikájának felfedezése és bemutatása.

A pályázat célja, hogy minél több tehetséges – akár kezdő, akár már hivatásosan működő – fotográfust ismertessen meg a kiemelt, nyári turistaidőszakban Margitszigetre látogató nagyközönséggel. A beérkezett legjobb pályaművekből kiállítás nyílik, amelynek helyszíne a 105 éves műemlék Víztorony Visual Art galériája. A tervezett kiállítás igazi közösségi esemény lehet, melynek során mind az alkotók között, mind pedig a látogatók számára lehetőség nyílik a kulturális eszmecserére. A személyes ihletettségű fotók lenyomatai annak, ahogyan ma Budapestet látjuk. Az elkészült és a kiállításra kiválasztott fotók által létrejövő fiktív közösségi tér érzékenységünket dokumentálja, keresztmetszetét adva a múlt és a jelen, történelmi örökségünk és technicizált valóságunk találkozásának.

A pályázat benyújtásának feltételei:

Pályázatot benyújthat minden amatőr vagy profi fotós, nagykorú (1998. május 31. előtt született) magánszemély.

Egy pályázó több pályaművel is pályázhat, de legfeljebb öttel.

Pályázat tartalma:

 1. A pályázati kritériumoknak megfelelő, fotókredittel ellátott pályamű.
 1. A pályamű mellé csatolandó egy maximum 6-8 mondatos, eddigi (szakmai) tevékenységet összefoglaló bemutatkozás (Word vagy PDF formátumban).
 1. Pályázati adatlap hiánytalanul kitöltve, aláírva.

A pályázat benyújtásának határideje és módja:

Határidő: 2016. május 31. éjfél

A pályázatokat elektronikus úton a palyazat@szabadter.hu címre kell benyújtani a kijelölt határidőig.

Hiánypótlásra a kijelölt határidőn belül van lehetőség. A határidőn túl beérkező vagy hiányos pályázatokat, valamint a kritériumoknak nem megfelelő fotót a Szervezőknek nem áll módjukban elfogadni.

A pályaművek kritériumai:

 1. A hosszabbik oldal mérete maximum 3500 pixel lehet.
 2. JPG, PNG formátum, lehetőleg a legjobb minőség.
 3. Maximális méret 3 megabyte lehet.
 4. A kiállításra kiválasztott fotókat a Szervezők később bekérhetik más formátumban is: nyomtatott kiállításhoz TIFF-ben, CMYK színrendszerben, vetített megjelenéshez JPG-ben, RGB színrendszerben.
 1. A pályázatra beküldendő kép bármilyen készülékkel készülhet (kompakt, DSLR, mobil stb.), de fontos, hogy felbontása minimum 1 MB legyen.
 2. A fotó nem készülhetett egy évnél régebben, vagyis 2015 májusa előtt.
 3. A fotó nem került publikálásra semmilyen nyilvános fórumon, nem szerepelt más pályázaton, médiában. (Kivételt képez a készítő saját weboldala és közösségi médiafelületei.)
 4. A fotó lehet fekete-fehér vagy színes.
 5. Képszerkesztő program és szűrő használata megengedett, amennyiben az a fotókreditben jelezve van.
 6. A fotókredit tartalmazza: fotó címe, mikor és hol készült a kép, készítőjének teljes nevét, milyen típusú készülékkel készült, használt-e képszerkesztő programot és/vagy szűrőt (amennyiben igen, mit).
 7. A pályaműveken felismerhetőnek kell lennie a Margitsziget valamely helyszínének vagy jellegzetességének, sajátosságának.

Szakmai zsűri:

A szakmai zsűri által kiválasztott legjobb pályaművekből csoportos kiállítás nyílik, amely 2016. június 10. és szeptember 30. között lesz megtekinthető a Víztorony 2. emeleti galériájában, vetített formában. A zsűri a beküldött műveket értékeli, nem az alkotókat, így egy pályázótól több fotó is szerepelhet a válogatásban.

A kiválasztott művek közül hirdeti ki a zsűri az első három helyezettet, akik pénzjutalomban részesülnek, továbbá egy különtermi kamara-kiállítási lehetőséget kapnak (l. lejjebb).

Díjak:

A szakmai zsűri által kiválogatott legjobb fotók bekerülnek a Margitszigeti Víztorony Visual Art galériájában megrendezésre kerülő digitális (vetített) kiállítás anyagába.

A válogatott fotók közül 1-3. helyezést is kiosztanak, melynek díjai:

 1. helyezés: 50.000 Ft
 2. helyezés: 30.000 Ft
 3. helyezés: 20.000 Ft

A díjazottak képei print formátumban kerülnek kiállításra a Víztorony-udvar különtermében, valamint lehetőséget kapnak, hogy további négy munkájukat is bemutassák a tárlaton. A Szabad Tér Színház az első három helyezett képeit saját felületein is promotálja 2016 nyarán.

A díjak 2016. június 10-én, a kiállítás hivatalos megnyitó ünnepségén kerülnek átadásra.

A pályázat elbírálása:

A pályázatra amatőr és profi fotósok is jelentkezhetnek, azonban az elbírálás során közös megítélés alá esnek, a pályáztatás során a kiírók nem határoznak meg külön kategóriákat.

A beérkezett pályázatokat a kijelölt, később nyilvánosságra hozott, 5 főből álló zsűri bírálja el legkésőbb 2016. június 5-ig.

A pályázat eredményéről e-mailben értesítik a pályázókat.

Felhasználási feltételek:

A kiállításra kiválasztott fotók alkotójával a Szabad Tér Színház Felhasználási szerződést köt, amelynek értelmében a pályázó a pályázati anyag leadásával hozzájárul ahhoz, hogy a színház a fotókat szabadon felhasználhatja.

A Szabad Tér Színház fenntartja magának a jogot arra, hogy a beküldött képeket weblapján, Facebook és Instagram oldalán, a pályázattal kapcsolatban kiadott sajtóközleményben, egyéb anyagokban megjelenítse. A nyilatkozat aláírásával minden pályázó kifejezetten úgy nyilatkozik, hogy az általa benyújtott pályamunkák tekintetében nem tart igényt az ebből eredő jogokra, sem kötelezettségekre vagy szerzői jogdíjra. A pályázó kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy a Színház a fotókat a pályázat és a kiállítás ideje alatt, illetve azt követően is felhasználja, valamint kifejezetten lemond a fotókkal kapcsolatos díjazásról. A Pályázó a műveire kifejezetten ingyenes, földrajzi valamint felhasználási mód és mérték korlátozása nélküli, határozatlan időre szóló, nem kizárólagos felhasználási jogot enged a Színház számára.

A 3 díjazott alkotó a felhasználási szerződés értelmében kötelezettséget vállal arra, hogy a díjazott fotók bármilyen további nyilvános közlése esetén feltünteti, hogy: „A Margitszigeti Víztorony Romantikus Margitsziget c. kiállításának díjazott alkotása.”

LETÖLTHETŐ PÁLYÁZATI ADATLAP: www.szabadter.hu/letoltes/palyazati-adatlap.docx

A pályázati kiírás Facebook-eseménye.

Megjelent: Budapest, 2016. április 22.

A Tiéd a Margitsziget! – Fotópályázat bejegyzés először a Fotópályázat figyelő jelent meg.

via: Fotópályázat figyelő

Default image
Robó Róbert

Média figyelő és újságolvasó. Imádja a fotózást és minden ezzel kapcsolatos dolgot. Főleg fotós témájú pályázatokkal és újdonságokkal foglalkozik szabadidejében is.

Articles: 84