Upscayl – Ingyenes (szabad) MI kép felskálázó

Az úgy volt, hogy nem volt elég a régi háttérkép felbontása az új monitorhoz, úgyhogy kénytelen voltam felnagyítani. És itt jön (megint) képbe a mesterséges intelligencia.

A probléma a következő: egy matematikai algoritmus csak a képpontokat tudja felhasználni a kép átméretezéséhez ezért az eredmény meglehetősen véleményes lesz.

Hogy lássátok miről van szó, kiexportáltam egy fotót (direkt Benedek kedvéért egy V43-mast kerestem) negyed méretben aztán felnagyítottam Gimp-ben 4x-esére. Az eredmény itt látható:

Eredeti // GIMP nagyítás

Ezzel szemben egy mesterséges intelligencia – mondjuk úgy – szemantikusan képes megvizsgálni a fényképet és újrarajzolni az egyes részeket az alapján a tudás alapján, amit a sok millió fotó tanulmányozása alapján megtanult. Képes kitalálni hol vannak élek, milyen textúrával kell kitölteni a felnagyított részeket, így életszerűbb nagyítást képes készíteni.

Ez eddig nem újdonság, volt már szó róla itt korábban is, most viszont egy nagyon egyszerűen használható szabad szoftvert szeretnék nektek ajánlani, Az Upscayl segítségével 2x, 3x, 4x-es nagyítás érhető el, az adott feladatnak megfelelően választható többféle modell segítségével.

Nem is akarom tovább szaporítani a szót, inkább mutatom mi a különbség:

Eredeti // Fast Real ESR GAN
Eredeti // Ultrasharp
Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1383