Zalaegerszegi Sajtófotó Pályázat 2015

A Zalaegerszegi Sajtófotó Kiállítás szervezői második alkalommal hirdetik meg a Zalaegerszegi Sajtófotó Pályázatot. A pályázatra profi és amatőr, zalaegerszegi és nem zalaegerszegi fotósok egyaránt jelentkezhetnek, két kitételnek kell csupán megfelelni:

1. a pályázatra beküldött felvételnek zalaegerszegi vagy zalaegerszegi kötődésű történést kell ábrázolnia,
2. a pályázatra jelentkezni 2015. január 1. és 2015. december 11. között készült képekkel lehet.
Nevezési határidő: 2015. december 11.

Egy pályázó összesen 10 pályaművet küldhet be a pályázatra, kategóriától függetlenül. A pályamű állhat egyedi képből vagy képsorozatból, ez utóbbi maximum 6 képet tartalmazhat. Egy kép csak egyszer adható be, nem szerepelhet egyszerre egyedi képként és sorozat részeként is.

A pályázat az alábbi kategóriákban kerül meghirdetésre:

1. Hír-eseményfotó (egyedi)
2. Képriport (sorozat)
3. Emberábrázolás-portré (egyedi v. sorozat)
4. Művészet (egyedi v. sorozat)
5. Sport (egyedi v. sorozat)
6. Természet és tudomány (egyedi v. sorozat)
7. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi v. sorozat)
8. Bulvár, humor, (egyedi vagy sorozat).

A pályázatra jelentkezés menete:
A pályaműveket e-mail-ben – képenként – kell eljuttatni az zegisajtofoto@gmail.com címre. A kiállítás Facebook oldalán -Zalaegerszegi Sajtófotó Kiállítás néven, https://www.facebook.com/sajtofotozalaegerszeg – működtetjük apályázattal kapcsolatos fórumot, ahol minden technikai kérdésre a pályázat lezárásáig választ kaphat a pályázó.

A jelentkezés feltétele:
– Regisztráció. A pályázó alapadatainak (név, születési év, lakcím, telefon), valamint egy nyomdai minőségű arckép megküldése (minimum 800×1200 pixel felbontású) az első lépés – ezt elég egyszer, az első kép elküldéskor feltüntetnie a pályázónak. (Az arckép a kiállításon kis méretben, valamint a kiállításhoz kapcsolódó kiadványban kapna helyet – ha valaki nem küld magáról fotót, az nem kizáró ok.)
– a kép/képek elküldése (az e-mail tárgy rovatában fel kell tüntetni 1. A pályázó nevét 2. A küldött kép kategóriáját 3. A kép címét, valamint zárójelben, hogy hol, milyen eseményen és mikor készült a kép) Pl.: Tárgy: 1. Zalaegerszegi Péter 2. Emberábrázolás-portré 3. Koncertrevárva (Egerszeg Fesztivál, 2015.06.13.)

A pályázathoz szükséges alapadatok elküldésévela pályázó igazolja, hogy elfogadja a pályázati feltételeket, a beküldött képeipedig minden tekintetben megfelelnek a kiírásnak. A nevezéssel a pályázókijelenti, hogy a beküldött képeket ő készítette és rendelkezik a beadott képeredeti változatával.

FORMAI ÉS TECHNIKAI KÖVETELMÉNYEK

A pályázaton manipulált képek nem indulhatnak.Nem számít manipulációnak a hagyományos fotográfiai korrekció, így a színek, tónusok és a fényerő beállítása, illetve a felvétel közben keletkezett technikai hibák eltávolítása. Manipulációnak számít, és kizárást von maga után, a képek tartalmának megváltoztatása, vagyis képi elemek utólagos eltávolítása vagy hozzáadása, továbbá effektszűrők vagy más képmanipulációs eljárások alkalmazása.

A képek technikai feltételei a következők:

Képfelbontás
A pályázaton legalább 8 megapixel felbontásúképpel lehet pályázni. A kép rövidebbik oldala nem lehet kisebb, mint 2100pixel, a hosszabbik oldala nem haladhatja meg a 5500 pixelt. Az ezen értékhatárokon kívül eső képek az előzsűrizés során automatikusnak kiesnek.

Kép formátum és méret
Pályázni kizárólag JPG (Joint Photographic Experts Group) formátumú képpel lehet. A képtömörítési minőség 90-100% legyen. (Ez a Photoshopban a 9 vagy 10-es vagy ennél nagyobb minőségi értéknek felel meg.) (Nagyobb fájl méret esetén javasoljuk a felbontás és/vagy a tömörítés arányának módosítását.)

Kép elnevezése (fájlnév)
A feltöltött kép fájlneve egyezzen meg a képcímével – helyszín és dátum nélkül (ékezetet itt ne használjunk!)
Pl: koncertre_varva.jpg

Képaláírás
Tekintettel arra, hogy a képaláírás a sajtófotó műfaj igen fontos eleme, kérjük a pályázókat, hogy formailag és tartalmilag korrekt képaláírást csatoljanak képeikhez a nevezés során. (A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, a képaláírás a következő kérdésekre válaszol: Mikor? Ki? Mit? Hol? Miért? Az egyes kérdések értelemszerűen kezelendők, tehát, ha konkrét esetben nem tehetők fel, akkor a választ sem kell a képaláírásban megfogalmazni. Ez legtöbbször az 5. kérdés esetében érvényes.)

ZSŰRIZÉS MENETE
A zsűrizés időpontja 2015. december 12-22.
A zsűri valamennyi, érvényes pályázatot benyújtott pályázó pályaművét áttekinti és több fordulós zsűrizés során bírálja el. A zsűri köteles kizárni a pályázati feltételeknek nem megfelelő munkát.
A zsűrizés anonim módon történik, az nem nyilvános.
A zsűrinek joga van a továbbjutásra esélytelen sorozatból egyetlen kiemelkedő képet kiválasztani és azt az azonos kategóriának megfelelő „egyedi” kategóriába áttenni. A beküldött sorozatok a kiadványban és a kiállításon módosított sorrendben szerepeltethetőek.
Az eredményt a kiállítás napján jelentik be.

NYILVÁNOSSÁG ÉS SZERŐI JOGOK

A pályaműveknek és a pályázóknak az adatai az eredményhirdetésig nem nyilvánosak.
A feltöltött képek a pályázati határidő végéig módosíthatóak, az erre vonatkozó információkat külön e-mail-ben kell jelezni.
A pályázó a nevezésének megküldésével és a pályázati anyag beküldésével automatikusan elfogadja a Zalaegerszegi Sajtófotó Kiállítás pályázatának feltételeit, és egyben hozzájárul, hogy a beküldött pályaműveket a rendezők térítésmentesen a kiállítás és/vagy kiállítás-sorozatanyagába beválogassák és azt a Zalaegerszegi Sajtófotó Kiállítás neve alatt, a kiállítás(ok) részeként, időbeli és térbeli korlátozás nélkül bemutassák,

– a pályázattal és a kiállítással kapcsolatos publikációkban felhasználják,
– a pályázat online és print archívumában megőrizzék,
– kis méretben – vízjellel – nyilvánossá tegyék a zalaegerszegi sajtófotó hivatalos honlapján,
– a Zalaegerszegi Sajtófotó Kiállítás éves kiadványába beválogassák, publikálják.

A Zalaegerszegi Sajtófotó Pályázatra beküldött pályaművek kizárólag a Zalaegerszegi Sajtófotó Kiállítás rendezvényeihez és kommunikációjához használhatóak fel térítésmentesen. A pályaművek minden további, a rendezők által szervezett online vagy offline kiállítás és egyéb eseményen való felhasználásához a pályázó írásbeli beleegyezése szükséges.

A pályázó tudomásul veszi, hogy a beadott képek elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával (kiállításával) okozott személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a beadó fotográfust (szerzőt) terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is.

Zalaegerszegi Sajtófotó Kiállítás
fotóiporterei

A Zalaegerszegi Sajtófotó Pályázat 2015 bejegyzés először a Fotópályázat figyelő jelent meg.

via: Fotópályázat figyelő

Default image
Robó Róbert

Média figyelő és újságolvasó. Imádja a fotózást és minden ezzel kapcsolatos dolgot. Főleg fotós témájú pályázatokkal és újdonságokkal foglalkozik szabadidejében is.

Articles: 84