Scott Kelby: A digitális fotós könyv 2

A könyv és a kutya az ember két legjobb barátja/De kutyában olyan sötét van, hogy nem lehet olvasni

Ez egy ilyen olvasós hét volt. Meg ingyenkönyves. Az egyiket találtam, ez meg tisztelet példány volt. Az úgy volt, hogy kb. egy hónapja egyezkedni voltam a kiadónál a könyvemmel kapcsolatban és ott ez a könyv volt angolul. Belelapoztam és tettem egy finom utalást rá, hogy esetleg elolvasnám magyarul, ha kész lesz. Most, hogy kész lett, kaptam egy tisztelet példányt.

Ki az a Scott Kelby

Kezdjük a szerzővel. Scott Kelby az egyik legjobb marketinggel rendelkező, fotózással kapcsolatban tevékenykedő ember az ismert univerzumban. Ezt leszögezhetjük. Ha másból nem is látszik, hát abból biztosan, hogy a számitástechnikai könyvek közül az Ő könyvei mentek el a legtöbb példányban az utóbbi években. Mindennel foglalkozik ami képszerkesztéssel kapcsolatos, Photoshop és Lightroom könyvek, újságok, heti videocast és tanfolyamok.

Az egyik előző könyvét a Photoshop digitális fotósoknak címűt eléggé lehúzta a fototipp többek között azt írták, hogy idézem:

Merthogy Scott barátunk nem fotós. Ha egy pillantást vetünk az írói munkásságára (pl. itt.) rájöhetünk, hogy egy felhasználói kézikönyv író/szerkesztő iparos könyvével van dolgunk.

Nos bizonyos mértékig igazuk is van, mint mondtam az ember rettentő jól fel van építve, olyan igazi amerikai módon. És igazából ha nem is fotós, azért – mit ez a könyből kiderül – legalább látott már fotóst közelről. Amúgy mintha tudta volna, hogy ez a kritika érheti, a könyvben van egy erre vonatkozó rész is:

…de nemrégiben aláírtam egy egy éves szerződést a National Georaphickel és nagyon izgatott vagyok emiatt. A megállapodás szerint 12 számot kapok 15 dollárért ami 74%-kal kevesebb mintha az újságárusnál venném meg.

A könyv

Szóval aki olvasta a Photoshop digitális fotósoknakot, ismeri Scott humoros, vagy annak szánt bevezetőit, amivel a könyv szárazanyag tartalmát próbálja higítani. Én a magam részéről néha herótot kaptam tőlük, és féltem, hogy ez nem lesz másként a Digitális fotós könyv 2-ben sem.

Nos, másképp lett és talán pont azért, mert ez a könyv nem Photoshop tutorialokat tartalmaz, mint az előbb említett, hanem ez egy amolyan kb. 200 tipp és trükk nem túl kezdő digitális fotósoknak. Minden oldalra jut egy tipp vagy trükk és egy színes fénykép. Meg némi Scott féle bohóckodás, ami ebben a könyvben nem is annyira fárasztó.

Sok témával foglalkozik a könyv és jó néhány helyen hivatkozik is a forrásokra, mint például a vakus részben a strobistra, ami talán a legjobb hely, ha a világítás technikájával akarunk megismerkedni. De a témák a város- és makrófotózástól a kedvenc témámig az esküvői fotózásig terjednek.

Sokan úgy gondolják, hogy hamár ennyi pénzt áldoztak a hobbijukra, jó lenne ha valami visszacsorogna a felszerelés árából a családi kasszába és mi sem egyszerűbb mint elmenni egy ismerősünk esküvőjére klikk/klakk és már van is egy kis pénz. Azoknak akik így gondolják, javaslom olvassák el a könyv ezzel foglalkozó részét és szívleljék meg az ott kapott tanácsokat. Akkor talán nem fogja a menyasszony (vagy akkor már asszony) feldugni a seggükbe a teljes felszerelést, amiért elcseszték élete legszebb napjának megörökítését. Végülis egyszer van az embernek esküvője az életben. A legjobbaknak is maximum háromszor, négyszer.

Kinek?

A könyvet azoknak ajánlom, akik a cikkben szereplő linkek 60%-ára rákattintottak, nekik bizonnyal lesz rengeteg újdonság benne. Természetesen nem kizárható az sem, hogy valaki ajándékba szánja, ebben az esetben a kattintásos teszt nem működik. Szerintem ezt a könyvet azok forgathatják haszonnal akik még nem töltöttek éveket az internet fotós bugyrainak bejárásával, viszont van már egy komolyabb tükörreflexes fényképezőgépük, aminek a lehetőségeit szeretnék jobban kihasználni. Nekik viszont tényleg hasznos, hiszen éppen azok a dolgok vannak összegyűjtve és rendszerezve, amelyeket sok idő alatt tudunk apránként összeszedni az internetről és egyéb forrásokból.

Ennek a könyvnek az elolvasásától senki sem lesz fotóművész, viszont elsajátíthat egy sor olyan trükköt amitől szebb és főleg érdekesebb képeket készíthet, csak úgy hobbiból. Mint a PROFIK, ahogy Scott mondaná.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1383

8 hozzászólás

  1. giraffe: amit Sefiről mondtál ahhoz nem tudok hozzászólni, de ami a könyvet illeti, igazad van.

    Egyrészt a Photoshop digitális fotósoknak c. könyvből igenis sok mindent meg lehet tanulni a képszerkesztésről, másrészt a Digitális fotós könyv 2 tényleg hasznos olvasmány a kezdő, vagy középhaladó amatőr fotósoknak.

  2. A fototipp.hu könyvajánlóit finoman szólva is érdemes erős fenntartásokkal kezelni. Ha Sefinek nem tetszik a koncepció (esetleg egy korábbi sérelem miatt a szerző), akkor az már sz@r, használhatatlan stb.
    Szerintem Kelby mindkét fotós könyve használható és hasznos – kezdőknek, illetve a 2. rész a kezdő szintről továbblépő DSLR-eseknek. Egy profi valóban ne ebből akarjon tanulni, de nem is ők voltak a célközönség.

  3. nekem a digitális fotóskönyv is nagyon tetszett, most nyáron vettem meg impulzusszerűen úgyhogy ezt mostazonnal-minélelőbb be kell szereznem.

  4. Számomra az első kötet sok olyan információval szolgált aminek köszönhetően tudatosabban kezdtem el fényképezni,a beállítások, tippek trükkök hatására egyértelműen jobb képeket sikerült készítenem. Azt ne várja senki egy könyvtől, hogy tehetséget adjon, netán fotóművészeti ihletet :)
    Arra viszont jó, hogy ha valaki kvázi kezdő akkor segít elindulni, és útba igazít. A humora néha kicsit erős, de én olyakor jót szórakzoztam rajta. Részemről a másodikat is meg fogom venni. üdv

  5. A Photoshop digitális fotósoknak nagyon jó könyv lenne, ha nem fekete-fehér képekkel adták volna ki a hátulján pár színes képpel..

  6. Slan: igen ezért sokan bírálták a kiadót, de a kiadó szerint a teljesen színes könyv nagyon drága lett volna a magyar piacra. Mondjuk így is elég drága volt, de még megfizethető.

  7. Kedves Névtelen, nem kétlem, hogy igazad van, sőt még azt is tartom, hogy a felszerelése is drágább mint az enyém. Ettől függetlenül a magam részéről a könyv nem szolgált túl sok újdonsággal, annál pont többször volt a kezemben fényképezőgép. Vagy többe olvastam utána.

    Amúgy nem hiszem, hogy pont neked – akinek még neved sincs – kellene Scott Kelbyt megvédeni tőlem.

Comments are closed.