Fotómanipulációs és retusáló eszközök

Photoshop

A piacvezető képszerkesztő és retusáló szoftver, gyakorlatilag mára már igévé vált az angol nyelvben. Ami azt illeti ez elég nagy probléma az Adobe számára, hiszen így elértéktelenedik a márka. Gondoljunk csak a Gilette (Zsilettpenge) vagy a Hoover (amerikai porszívó gyár) példájára. Szóval az emberek manapság fotósoppolnak – amikor képmanipulációt végeznek.

Az egyetlen probléma a szoftver ára (bár a mérete sem az igazi, mivel 1Gb körüli méretű a telepítője) – 200 000Ft körül van a csomagtól függően.

Windows és Mac OS X verzió létezik.

Photoshop Elements

A Photoshop lebutított kistestvére, kifejezetten digitális fotósok számára, hiányoznak belőle többek között a nyomdai előkészítéshez szükséges részek. Egy időben járt néhány drágább digitális fényképezőgéphez. Az ára 25 000Ft körül van.

Windows (Elements 5) és Mac OS X (Elements 4) verzió létezik. Érdekes, hogy Mac OS X verzió csak az előző verzióból van.

GIMP

A GIMP (GNU Image Manipulation Program) szabad szoftver, ami azt jelenti, hogy nem csak hogy ingyen juthatunk hozzá, hanem akár – ha van szaktudásunk és affinitásunk hozzá – a működését is megismerhetjük sőt adott esetben módosíthatjuk is azt.

Tudásban valahol a Photoshop és a Photoshop Elements között van, a felhasználói felülete viszont sokkal kevésbé átgondolt. Az új verzióban azonban ezen is javítanak a fejlesztők, sőt épp most indult egy projekt a felhasználói felület áttervezésére.

Gyakorlatilag minden operációs rendszer alá portolták, Linuxon például kihagyhatatlan, hiszen nincsenek alternatívái.

Futottak még

Ebben a kategórában rengeteg versenyző található (főleg Windows-os programok) ezért a teljesség igénye nélkül néhány:

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1383