30 megapixeles Smena

Ennek a bejegyzésnek az ad szomorú aktualitást, hogy a Kodak nem gyártja többé a Kodachrome filmet, vagyis eljött az ideje , hogy felvásároljuk a készleteket az Aldiban és elővegyük a padláson porosodó Smenákat, Zeniteket, stb, hiszen ki tudja, meddig gyártanak még hívót meg egyéb vegyszereket és papírt egyáltalán. Ha van kedved lapozz vissza a film nekrológjához.

A bejegyzés másik aktualitása a szkenner – ami új szerzemény – és amely az amúgy ék egyszerű Smena Symbol fényképezőgépből 30+ megapixeles gépet csinál. A mai legbutább lapolvasok is 4800 DPI felbontással képesek filmet beolvasni, vagyis egy leica kockából képesek vagyunk nagyjából 6800×4500 pixeles képet készíteni, amit 240 PDI-vel nyomtatva (ami nagyon jó minőségnek számít ekkora képnél) egy 70x45cm-es képet jelent. Vagyis bőven elegendő 2400DPI-vel szkennelni, hacsak nem akarsz óriásplakátot készíteni.

Amúgy felbontásokról itt olvashatsz bővebben. Ezen felül ha nincs véletlenül kéznél szkenner, léteznek házilagos megoldások is film digitalizálásra.

Jó, most jössz nekem a minőséggel, hogy a nyomába sem ér az 5D-nek, meg hogy az optikai felbontás az nincs is 4800 DPI. És különben is, a cím láttán leízzadtál, hogy mik vannak és most kezdesz magadhoz térni. Ezekre az a válaszom, hogy ha ezt egy digitális géppel fotóztad volna órákig szenvedhetnél, hogy ilyen hatást érj el, én meg csak a görbéken állítottam egy pöttyet. (Nem mondom, hogy jobb lenne a Smena (de azért annyi megapixeles amiről álmodni sem mertél:), egyszerűen csak másra való.)

Ha össze szeretnéd hasonlítani a barkács megoldással itt megnézheted ugyanezt a képet másik módszerrel „nagyítva”.

Végezetül pedig mivel most nincs külön gyűjtés, nézd meg a tumblr-en amiket ezen a héten gyüjtöttem, remélem jó lesz inspirációnak.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1381