A beállítások elrakása jobb napokra – Lightroom egypercesek

Tegyük fel, hogy dolgozgattunk egy képpel a Lightroomban és az eredmény többször használhatónak tűnik, vagyis annyira megtetszik, hogy több képen is alkalmazni szeretnénk. Mondjuk fekete-fehérré alakítottuk, a Blacks és túnusgörbe segítségével növeltük a kontrasztot és egy kicsit élesítettük. Ez a beállítás bármikor jól jöhet még és jó lenne nem előről kezdeni minden képnél. Ilyenkor jön jól a Lightroom preset (előzetes beállítás) kezelési képessége.

Első lépés, hogy a Preset melletti nagy + gombra kattintunk ami megnyit egy beállító ablakot.

A beállító ablakon jelöljük be azokat a beállításokat amiket el szeretnénk menteni, jelen esetben a Auto Grayscale Mix fekete-fehérré alakítja a képet, a White Balance eltolása a kék felé az eget sötétíti picit fekete-fehérben (ide a rozsgást, hogy erre nem gondolnál magadtól), az expozíció és a Blacks növelésével a kontrasztosság érzetét növeljük, a tónusgörbén Strong contrastot állítottam be és egy alap tájképekre vonatkozó élesítést is hozzáadtam. A többit viszont nem kell elmenteni, hiszen nem nyúltam hozzá, vagy nem jellemző a preset szempontjából.

Ne felejtsünk el nevet adni a presetnek. Tipp: Ha aláhúzással kezdjük a nevet mint itt, az a lista elejére kerül.

egjegyzés

Ilyesmit tud a rawtherapee is: elmenti a feldolgozást szövegfile-ba, és bármikor elő lehet venni.

Persze, nem kell ehhez atomtudósnak lenni :-D Amúgy épp most néztem meg a Raw Therapee-t újra és egész használhatónak tűnik.

%d bloggers like this: