A fényképezés kis iskolája – rendhagyó könyvajánló

A névnapi ajándékok között volt Kunfalvi Rezső 1955-ben kiadott A fényképezés kis iskolája című alig 90 oldalas füzetkéje is, ami a mostani kis bejegyzés apropója. Engedjétek meg nekem, hogy egy apró szakmai megjegyzésessel kezdjem, a szerző valószínűleg lényegesen jobban értett a fényképezéshez, mint az irodalomhoz. A füzetke nyelvezete amúgy is érdekes, mondhatni archaikus, pedig nem igazán használ olyan szavakat amiket mi ne használnánk.

„Műteremben nem baj a nehéz gép, de sziklamászáshoz, sífutáshoz okvetlenül kicsi, könnyű eszközre lesz szükségünk.”

Szakmai tartalma azonban a mai napig megállja a helyét, természetesen ha figyelembe veszed a technika akkori színvonalát. Megvan benne a fényképezés alapjainak leírása, megtudhatod, hogy kell házilag elkészíteni az alap keményen és lágyan dolgozó hívót, fixírt, hogyan lehet otthon kis házi labort kialakítani és a filmjeidet ezekkel kidolgozni.

Nem mondanám alapműnek, de azoknak minden bizonnyal érdekes lehet, akik nem csak digitális eszközökkel szeretnének dolgozni valamint azoknak is, akik csak egy kis technikatörténeti időutazásban szeretnének részt venni.