A rendszervakukról két percben

A fényképezéshez – benne van a nevében is – fény kell. Ha nincs vihetsz magaddal és kiengedheted a megfelelő pillanatban. Erre való a rendszervaku.

A vaku fényéről azt a legfontosabb megjegyezni, hogy nagyon rövid (1/1000s nagyságrendben) ideig tart. Ebből következőleg gyakorlatilag mindegy milyen záridőt választasz, az csak a külső fény megvilágítási idejére fog hatni.

Egyszerűbben, minél közelebb van a záridő ahhoz amilyenre vaku nélkül állítottad volna az expozíciót, annál világosabb lesz a háttér, hiszen annál több ideig világítja meg a környezeti fény a képkockát. Sötét háttér rövidebb záridő, világosabb háttér hosszabb záridő.

A vaku tulajdonsága, hogy – mivel közel van a témához – egyenetlenül világítja meg a környezetet. Vagyis ami közel van hozzá ki fog égni, ami messze van tőle az meg be fog bukni. Ezért érdemes úgy komponálni a képet, hogy a téma előtt ne nagyon legyen semmi.

TTL üzemmód

A vaku fényerejét a gépvázunk a fényméréséri gyújtótávolság és távolsági adatoknak megfelelően tudja vezérelni, ha a vakut a gép vakupapucsához csatlakoztattuk, vagyis nem sok dolgunk van, csak be kell állítani a megfelelő rekesz záridő párost (lehetőleg manuális módban) lenyomni a gombot és bízni a gépben. Ha nem megfelelő a megvilágítás próbáld meg a vakuexpozíciót növelni vagy csökkenteni. Ha manuális vakud van, akkor a kulcsszám lapján számolhatsz blendeértéket.

Vakuzás visszavert fényben

A vaku szemből meglehetősen lapos képet ad ezért amennyiben fehér plafon vagy fal van a közelben (3m) megpróbálhatod a vaku fényét arra irányítani, hogy onnan verődjön vissza a témára. Ilyenkor két három fényértékkel több fénymennyiségre van szükséged a megfelelő expozícióhoz. A TTL üzemmód ezt kiszámolja neked, manuális üzemmódban neked kell biztosítani a vaku expozíció korrekció segítségével.

Derítés

A vaku következő felhasználási módja a derítő vakuzás. Ebben az esetben a főfény más (mondjuk a nap) a vakut csak kiegészítő fényként használjuk az árnyékok mérséklésére, mint mondjuk ellenfényes portré készítése. Ilyenkor érdemes a mért vakuteljesítmény 1/4-ét beállítani a vakun, vagyis két fényértéket levenni a vaku expozíció korrekció segítségével.

egjegyzés

A TTL leírás eléggé hiányos, hiányoznak a legfőbb jellemzője:

A TTL minden expozíció előtt elővillant, leméri a beérkező fény erejét, majd ismerve a beállított érzékenységet, gyújtótávolságot, blendét, és egyes gépeknél beélesített távolságot, kiszámolja, hogy az adott expozíciós adatokat használva milyen erős villantásra lesz szükség a helyes expozícióhoz.
Nagy hátránya az, hogy elővillant, aminek hatására a fotózott alanyok egyes esetekben becsukhatják a szemüket mire a gép exponál.