Adatok amire a fotózáshoz szükséged lehet – The Photographer’s Ephemeris

Régebben írtam már a kék óra számoló alkalmazásokról, de a mai gyöngyszemnek ez csak egy funkciója, valójában mindent tud, amire egy külső helyszínen végrehajtott fotózás megtervezéséhez szükséged lehet. iFanoknak van iPhone alkalmazás is, de az alkalmazás Wimdowsra és Mac OS X-re ingyenesen letölthető.

A képen az látható, hogy ma mikor lesz a hold (vékony kék vonal) a dióskerti szobor (nagy piros pöcök) mögött, ha a Munkácsy utcából fotózunk (kis szüke pöcök). Megmutatja továbba, hogy hol és mikor kel és megy le a nap és a hold (vastag narancs és kék vonalak), mikor van kék óra, de leolvasható a nap iránya (vékony narancs vonal) tetszőleges időpontban és a fotózás helyének távolsága és magassága a témához képest. A színuszhullámok alatt lévő csúszkák segítségével az idő állítható, így derült ki, hogy a kívánt hatást ma 18:26-kor tudjuk elérni. 
És ezt persze ezt a világ tetszőleges pontjára tudja, nem csak a Dióskertre :)
Itt lehet letölteni (Adobe AIR szükséges hozzá)
Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1360

One comment

Comments are closed.

Vegyél furmányos fotós könyvet, kell a pénz filmre!

Most 30% karácsonyi kiadói akció!