Adobe Lightroom Classic vs Lightroom CC?

A minap felhívott a kiadó, hogy elfogyott az utolsó példány is a Lightroom könyvből és arra gondolt, hogy kellene egy felújított 2. kiadást készíteni belőle, úgyhogy elkezdtem összegyűjteni a könyv megjelenése óta milyen újdonságok vannak az Adobe fotós munkafolyamat támogató szoftverében. Az első legfontosabb, hogy a program már csak előfizetéses konstrukcióban elérhető. Lássuk, kinek melyiket érdemes választani.

A minap felhívott a kiadó, hogy elfogyott az utolsó példány is a Lightroom könyvből és arra gondolt, hogy kellene egy felújított 2. kiadást készíteni belőle, úgyhogy elkezdtem összegyűjteni a könyv megjelenése óta milyen újdonságok vannak az Adobe fotós munkafolyamat támogató szoftverében. Az első legfontosabb, hogy a program már csak előfizetéses konstrukcióban elérhető. Lássuk, kinek melyiket érdemes választani.

Előfizetések

Régen, amikor még a felhő az égen volt és senki sem gondolt informatikára ezen a szó hallatán, természetes volt, hogy a fotóinkat a merevlemezeinken tároljuk, hogy nekünk kell biztonsági mentéseket készítenünk róla, ha nem szeretnénk egy villámcsapás vagy merevlemez meghibásodás miatt elveszteni őket (ugye, neked is van biztonsági mentésed, kedves olvasó?), na akkor, kezdetben volt a Lightroom.

Manapság ez a hozzáállás már egyáltalán nem menő, mindenki a felhőben (melynek a jelentése, az isten tudja hol) tartja az adatait, leveleit, dokumentumait, zenéit valamint persze a fotóit és a szolgáltatóra bízza, hogy ezek mindig mindenhonnan elérhetőek legyenek.

Az Adobe Photoshop Lightroom Classic ebből a szempontból a régi Lightroom folytatásának tekinthető, ami azt jelenti, hogy a fotók tárolása rád van bízva. Az Adobe ad az előfizetéshez egy kis felhő tárhelyet, ahova feltehetsz fotókat (amit szinkronizálhatsz a mobilodon futó Lightroom CC-vel) és egy Photoshop CC hozzáférést is.

Ezzel szemben a Lightroom CC előfizetéshez (amit használhatsz az asztali gépeden, mobilodon vagy akár egy böngésző segítségével is) közepesen sok (1TB) tárhelyet kapsz és mindaddig a felhőbe mentheted a fotóidat, amíg a tárhelyed el nem fogy. Az Adobe ad pár érdekes szolgáltatást ehhez az előfizetéshez, mint például a fotók mesterséges inteligencia segítségével történő automatikus címkézése (Adobe Sensei) és természetesen készítenek a fényképeidről biztonsági mentéseket is, viszont nem adnak Photoshop előfizetést. Tárhelyet viszont később is bármikor vásárolhatsz külön, ha a kezdeti mennyiség nem lenne elegendő.

Azt azonban érdemes tudni a választáshoz, hogy bár az a Adobe a Lightroom CC folyamatos fejlesztését igéri, a program funkcionalitásában sokkal inkább az igényes amatőrök igényeit elégíti ki, ha professzionális igényeid vannak vagy már használtál régebbi Lightroomot a számítógépeden, azt javaslom, hogy inkább a Classic-ot válaszd.

Érdemes figyelembe venned azt is, hogy mekkora a fotótárad mérete és mekkorára hízhat a közeljövőben, mert a plusz tárhely meglehetősen sokba kerül (jelenleg minden plusz TB még egy előfizetés ára), vagyis 5TB-os fotótár esetén 5 előfizetés árát fogod kifizetni.

Funkcionalitásában mindkét változat gyakorlatilag azonos, vagyis mindegy, hogy egy kép metaadatokkal való ellátását és kidolgozását Lightroom Classicban vagy Lightroom CC-ben (asztali gépen vagy mobilon) csináltad. A döntés aszerint kell meghoznod, hogy mi a fontosabb: hogy mindig, minden fotód az összes adjusztálással együtt elérhető legyen vagy hogy a Photoshop képességeit kihasználva is tudd módosítani a fényképeidet. Érdemes figyelembe venned azt is, hogy mekkora a fotótárad mérete és mekkorára hízhat a közeljövőben, mert a plusz tárhely meglehetősen sokba kerül (jelenleg minden plusz TB még egy előfizetés ára), vagyis 5TB-os fotótár esetén 5 előfizetés árát fogod kifizetni.

Mi történik, ha elfogy a tárhely?

Először is, ahogy mondtam, vehetsz tárhelyet pluszban. Addig viszont, minden fotó és a hozzájuk tartozó meta- és kidolgozási adat csak azon az eszközön lesz elérhető, ahol a fotót készítetted, vagy letöltötted és kidolgoztad. Legegyszerűbb úgy képzelned, hogy onnantól az új fényképek tekintetében egy Lightroom Classicod van az asztali gépeden és egy ingyenes Lightroom CC a mobilodon.

Mi történik, ha nem fizetek többé elő?

Ha úgy döntesz, hogy másik gyártó termékére váltasz és nem fizetsz tovább az Adobe-nak, a Lightroom továbbra is el fogja érni a felhőben vagy lokálisan tárolt fotókat, látni fogsz minden változtatást amit régebben csináltál, de nem leszel képes további módosításokra.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1371