Android fénymérő alkalmazások

Az Android bizonyos értelemben olyan mint a Windows. A rengeteg hardver miatt senki sem tudja, hogy a te eszközödön helyesen fog-e működni egy program. Szóval szemben az iPhone-os alkalmazásokkal az Androidos fénymérő alkalmazások nekem nem igazán működtek jól. De nem lankadtam és most neked is megmutatom, hogyan lehet mégis mégis többé kevésbé jó eredményt elérni ezekkel.

2

Először is érdemes tudni, hogy kétféle fénymérési lehetőség kínálkozik egy telefon esetén. Vagy a beépített kamerával készítünk egy képet és kiolvassuk az EXIF információkból a fénymérési adatokat vagy a megvilágításmérő érzékelőt használjuk. Ez az érzékelő felelős azért, hogy a képernyő automatikus fényerőszabályzása kövesse a változó fényviszonyokat.

Nem elképzelhetetlen, hogy a te esetedben minden jól működik és bármelyik alkalmazással jó eredményt érhetsz el. (Az eredményt könnyen ellenőrizheted a napos 16-os szabállyal.)

Az én esetemben azonban rövid nyomozás után az derült ki, hogy a telefonom le se szarja, hogy valójában milyen értékekkel kellene elkészíteni egy jól exponált fotót valamit beír az EXIF infók közé. Konkrétan 2-3 blendével kevesebbet mint a valódi érték. Így aztán a fotó alapján történő fénymérés szóba se jöhetett.

Maradt tehát a megvilágításmérő. Ha azt mondom, hogy a megvilágításmérő szintén nem volt teljesen pontos, akkor agyba-főbe dicsértem. Szerencsére van megoldás a kérdésre és ezt beeCam LightMeter-nek hívják. Ez egy ingyenes alkalmazás és kalibrálható. Vagyis benne van a mérnöki konstans, amivel az eredményt megszorozva, azt elosztva, hozzáadva vagy kivonva a kívánt eredményt kapjuk :)

Szóval nincs más dolgunk mint kimenni egy nyári napon és addig játszani a Setting > Sensor Correction értékével míg 80000 LUX körüli értéket nem mutat és imádkozni, hogy az érzékelő linearitása megfelelő legyen.

1